Καθυστέρηση στο εμβόλιο Sanofi και GSK κατά του κορονοϊού

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από τις φαρμακευτικές εταιρείες Sanofi και GlaxoSmithKline που έχει παραγγελθεί από την ΕΕ, δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του 2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των δυο εταιρειών.

Αιτία αποτελούν τα αποτελέσματα των πρώτων κλινικών εξετάσεων σε ηλικιωμένους, που δεν ήταν τόσο καλά όσο αναμενόταν. Η γαλλική εταιρεία Sanofi και η βρετανική εταιρεία GSK πρέπει επομένως να αναθεωρήσουν τους υποψήφιους εμβολίων και να πραγματοποιήσουν νέες δοκιμές.

Σε ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 49 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε μια ανοσοαπόκριση στις δύο πρώτες φάσεις, ωστόσο σε ηλικιωμένους ενήλικες, η ανοσοαπόκριση ήταν «ανεπαρκής».

Οι κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο. Οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν αρχικά υποθέσει ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την τρίτη φάση δοκιμής πριν από το τέλος του έτους και να υποβάλουν αίτηση για έγκριση στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Τώρα, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, νέες δοκιμές πρόκειται να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο. Λόγω αυτής της καθυστέρησης, η διαθεσιμότητα του εμβολίου αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2021.


Ανταπόκριση: Στρασβούργο/ Κώστας Δαβάνης

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος