Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Βροχερός ο καιρός, κρύο και χιόνια τα Χριστούγεννα…!

Το ψυχρό μέτωπο ενός βαρομετρικού χαμηλού από την Ιταλία, ήδη σαρώνει μεγάλο μέρος της χώρας από τα δυτικά προς τα ανατολικά, προκαλώντας τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη, καθώς και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά…Τα φαινόμενα θα έχουνε σύντομο χαρακτήρα, αφού σταδιακά από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, παρόλα αυτά, ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων από τις έντονες βροχές θα είναι υπαρκτός.

Και φυσικά δεν τελειώνει εδώ, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας αναμένεται παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών, τα οποία θα αφήνουν -τοπικά- ,για περίπου ένα δεκαήμερο, σημαντικά ύψη βροχής. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, θα διατηρηθεί η ψύχρα στη χώρα μας και θα έχουμε αρκετά χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, σημαντική όμως πτώση σε καθαρά χειμερινά δεδομένα περιμένουμε από τις 20 του μήνα και μετά…

ΣΗΜΕΡΑ
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις σταδιακά στις περισσότερες περιοχές. Τα ισχυρά φαινόμενα από το μεσημέρι στα δυτικά και από το βράδυ στα υπόλοιπα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Οι νοτιάδες θα φτάνουν στα πελάγη τοπικά και τα 8 μποφόρ και μέχρι το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν λίγο στα 4-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

ΑΤΤΙΚΗ
Συννεφιά με τοπικά έντονες βροχές και σποραδικές καταιγίδες, με εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι, νοτιάδες 5-7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι και θερμοκρασία έως 17 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νεφώσεις με ισχυρές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις από το μεσημέρι στα γύρω ορεινά, νοτιάδες πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ και από το απόγευμα βοριάδες με μικρή εξασθένηση και θερμοκρασία έως 13 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη θα έχουμε βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στα δυτικά, τα νησιά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη επίσης τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το βράδυ στα δυτικά θα ενταθούν. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί γενικά βελτιωμένος καιρός. Οι νοτιάδες στο Ιόνιο από το απόγευμα θα ενισχυθούν στα 6-7 μποφόρ και η θερμοκρασία δε θα αλλάξει σημαντικά.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου
Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος