Αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης

Με το χρόνο να πιέζει η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης με το Μάριο Ντράγκι να ζητά αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε ασαφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια. Την ίδια ώρα ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ επισημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το ελληνικό χρέος.

Σημεία σύγκλισης επί των ανοικτών ζητημάτων της αξιολόγησης εξακολουθούν να αναζητούν η κυβέρνηση και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής, να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα ανοικτά ζητήματα του ασφαλιστικού, του φορολογικού και των κόκκινων δανείων.

Όπως είπε, η «ταχύτητα» ολοκλήρωσης αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας, ωστόσο, τόνισε ότι η σωστή ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εξίσου σημαντική. Στόχος είπε είναι να συμφωνηθεί ένα πακέτο μέτρων «σταθερό» και «βιώσιμο», ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους όσον αφορά το πρόγραμμα και την υλοποίησή του.

Επίσης υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Οι σοβαρότερες ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών έχουν να κάνουν με το κατά πόσο η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό συμβαδίζει με την υποχρέωση της χώρας μας να πετύχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Θέλοντας, συνεπώς, να πείσει τους θεσμούς για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των θέσεών της, η κυβέρνηση δίνει συνεχώς στοιχεία για τις αλλαγές που σχεδιάζει στη φορολογία και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Τη δέσμευση της Κομισιόν να κάνει τα πάντα ώστε να επιτευχθεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα έτσι ώστε να επιτευχθεί γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μας», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και επανέλαβε ότι οι συνομιλίες στην Αθήνα κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων ήταν «εποικοδομητικές» και πως «σημειώθηκε καλή πρόοδος σ’ έναν αριθμό ζητημάτων».

Ανέφερε επίσης ότι η εντατική εργασία σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζεται έτσι ώστε να επιστρέψουν το «συντομότερο δυνατό» οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο «μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

«Ναι» σε άμεση ελάφρυνση του χρέους υπό όρους λέει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ότι από τα 200 δισ. ευρώ τα οποία διατέθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2015 το μεγαλύτερο μέρος, πήγε στο χρέος και δεν συνέβαλε καθόλου στην οικονομική επανεκκίνηση της Ελλάδας και ζήτησε ελαφρύνσεις για την Αθήνα, αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω το ελληνικό χρέος.

Εν τω μεταξύ, πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δις. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο των αρχικών προβλέψεων κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των αυξημένων εισροών κοινοτικών κονδυλίων και της σημαντικής συγκράτησης των δαπανών.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ-1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΥΣΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος