Αναστάτωση από το δημοσίευμα για συντάξεις των 600 ευρώ – Διαψεύσεις και δηλώσεις (vid)

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σενάριο που αναφέρεται σε σχέδιο περικοπής όλων των συντάξεων στα 600 ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» η Επιτροπή Σοφών που συγκρότησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος προκρίνει μια εθνική σύνταξη, της τάξης των 250 ως 400 ευρώ η οποία θα συμπληρώνεται με ποσό που θα προκύπτει με βάση τις ασφαλιστικές κρατήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρόταση περιλαμβάνει:

  • Ενοποίηση των κύριων και επικουρικών συντάξεων
  • Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος στις κύριες συντάξεις, καθώς και
  • Εθνική σύνταξη της τάξης των 250 έως 400 ευρώ, η οποία θα συμπληρώνεται από τη λεγόμενη «ανταποδοτική σύνταξη», το ποσό δηλαδή που θα προκύπτει με βάση τις ασφαλιστικές κρατήσεις και δεν θα μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει τα 600 ευρώ.

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, προκάλεσε την αντίδραση του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου που έκανε λόγο για «προβοκάτσια» και «κατασκευασμένα μυθεύματα» που δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Όπως ανέφερε ο πρώην υπουργός Εργασίας, η «Επιτροπή Σοφών» επεξεργάζεται την εναλλακτική πρόταση για το ασφαλιστικό -όπως ακριβώς προβλέπεται από τη νέα συμφωνία- προκειμένου να αντισταθμιστούν οι μειώσεις που επιβλήθηκαν την τελευταία πενταετία και αποτυπώθηκαν στους εφαρμοστικούς νόμους του 2010 και του 2012.

Για ψευδείς και ανυπόστατες ειδήσεις που έχουν στόχο να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε και η εκπρόσωπος του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη.

Για το ίδιο ζήτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας, Δημήτρης Στρατούλης, με δήλωσή του χαρακτήρισε την «Επιτροπή Σοφών» ως το χαρτί περιτυλίγματος της νέας μνημονιακής κατεδάφισης των συντάξεων και ανέφερε:

«Με τα μέτρα αυτά θα αφαιρεθούν 2 δισ. ευρώ ετησίως από τα εναπομείναντα, από τη μνημονιακή λεηλασία, πενιχρά εισοδήματα των συνταξιούχων, που οδηγούνται στον κοινωνικό καιάδα».

Επίσης μιλώντας στην Πρωινή Ενημέρωση της ΕΡΤ-1, το μέλος της Επιτροπής Σοφών ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, διέψευσε τα σενάρια που ακούγονται, τονίζοντας ότι «οι εργασίες της επιτροπής βρίσκονται ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο».

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά, η ελληνική πλευρά δεσμεύεται σε κάθε περίπτωση να καταθέσει εντός του Οκτωβρίου μία νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Τα ζητήματα που παραμένουν υπό διαπραγμάτευση, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Ενοποιήσεις Ταμείων
  • Ισοδύναμα μέτρα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος
  • Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων
  • Μέτρα που θα υπερκαλύπτουν τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί σε συντάξεις άνω των 1000 ευρώ και που το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές, καθώς και
  • την περικοπή στη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Βάσει της νέας Συμφωνίας, αλλαγές αναμένονται και στα εργασιακά, οι οποίες πρόκειται να αποφασιστούν έπειτα από διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν έως το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ – 1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Σχετικές ειδήσεις: Γ. Κατρούγκαλος: «Ποιος τρελός θα εισηγείτο ανώτατη σύνταξη €600;»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος