Άνοιξε ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση και τη νέα συμφωνία

Τη χορήγηση 7,16 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, στα πλαίσια του δανείου – γέφυρα ενέκρινε την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM).

Το νέο δάνειο, το οποίο όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις θα εκταμιευτεί από την Ελλάδα έως τη Δευτέρα, θα επιτρέψει στη χώρα να εκπληρώσει ένα μέρος των υποχρεώσεών της εν αναμονή της εκπόνησης του νέου προγράμματος αρωγής, με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν και οι ψηφοφορίες για την έγκριση της συμφωνίας, στα κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας.

Την έναρξη της διαπραγμάτευσης ανακοίνωσε λίγο αργότερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESΜ) και την επικύρωσε με έτερη ανακοίνωση του και το Eurogroup μετά το πέρας τηλεδιάσκεψης.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού αναφέρεται ότι «η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τους θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Σταθερότητας (MoU), το οποίο θα καταγράφει λεπτομερώς τις συμφωνηθείσες μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις ή τους όρους πολιτικής που συνδέονται με τη διευκόλυνση της χρηματοπιστωτικής συνδρομής του EMS».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο διάσωσης θα διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η συμφωνία διάσωσης θα τεθεί σε ισχύ έως τα μέσα Αυγούστου.

Σχετικές ειδήσεις:
Eurogroup: Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για το ελληνικό πρόγραμμα
Ικανοποίηση Ντάισελμπλουμ για την πρόοδο σε Eurogroup – ESM
Ενέκρινε ο ESM το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα
Ντομπρόβσκις: Χορήγηση στην Αθήνα έκτακτης χρηματοδότησης 7,16 δισ. ευρώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος