Αντιδρούν οι φτωχότερες χώρες της ΕΕ στη χορήγηση των κονδυλίων τους για το προσφυγικό

Η χρήση κεφαλαίων για το προσφυγικό, που κανονικά θα δίνονταν στις φτωχότερες χώρες-μέλη της ΕΕ, αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή.

Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε το ένα τρίτο από το ποσό των 3 δισ. ευρώ που θα δοθεί στην Τουρκία να προέλθει από τον κεντρικό προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα από τα 28 κράτη-μέλη.

Τα κεντροευρωπαϊκά και ανατολικοευρωπαϊκά κράτη είναι οι βασικοί δικαιούχοι των διαρθρωτικών κεφαλαίων και οι πιο ανυποχώρητοι πολέμιοι των πρωτοβουλιών για την αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων με τη μείωση των διαθεσίμων των διαρθρωτικών κονδυλίων.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την 12η Φεβρουαρίου. Δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις την Παρασκευή. Πάντως, αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι συνομιλίες θα είναι τεταμένες.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που συνεισφέρει τα περισσότερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ, εμφανίζεται να επιθυμεί διακαώς την αύξηση της χρηματοδότησης μέσω των διαρθρωτικών κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος