Απαγορεύεται η μεταφορά μεταλλικών μπαταριών λιθίου από επιβατικά αεροσκάφη

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ) των Ηνωμένων Εθνών δεν θα επιτρέπει  από την 1η Απριλίου τη μεταφορά μεταλλικών μπαταριών λιθίου στον χώρο φορτίου επιβατικών αεροσκαφών, λόγω ανησυχιών που έχουν εκφράσει πιλότοι και αεροπορικές εταιρείες για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς σε αεροπλάνα.

Οι μεταλλικές μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούνται κυρίως στα ρολόγια, έχει ήδη απαγορευτεί να μεταφέρονται από επιβατικά αεροσκάφη παγκοσμίως. Οι μπαταρίες αυτές δεν είναι επαναφορτιζόμενες, αντίθετα με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΟΠΑ στο οποίο συμμετέχουν 36 κράτη, ανέφερε ότι η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου σχεδιαστεί ένα νέο πρότυπο πυρίμαχων συσκευασιών για τη μεταφορά των μπαταριών λιθίου. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου θα μπορούν πάντως να μεταφέρονται από αεροσκάφη που εκτελούν εμπορευματικές πτήσεις.

Το νέο πρότυπο συσκευασίας αναμένεται να είναι έτοιμο ως το 2018, ενώ η απαγόρευση είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού. Πάντως πιλότοι και εταιρείες που κατασκευάζουν αεροσκάφη ανησυχούν ότι τα ισχύοντα πρότυπα δεν αρκούν για την αποτροπή πυρκαγιών που οφείλονται σε μπαταρίες λιθίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος