Απαντήσεις ζητούν οι εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» – Ένταση στο ΕΒΕΑ (vid)

«Λουκέτο» από σήμερα Πέμπτη στα 44 καταστήματα της «Ηλεκτρονικής Αθηνών», με τους 450 εργαζομένους της εταιρείας να οδηγούνται στην ανεργία. Συνάντηση των εργαζομένων το πρωί με τον υπουργό Εργασίας και τον ΓΓ του υπουργείου, διεκόπη η συνέντευξη Τύπου της διοίκησης της εταιρείας, όταν εργαζόμενοι εισήλθαν στον χώρο ζητώντας απαντήσεις.

Συνάντηση στο υπ. Εργασίας χωρίς τη συμμετοχή της διοίκησης

Ένταση επικράτησε στη συνέντευξη Τύπου της διοίκησης της εταιρείας «Ηλεκτρονική Αθηνών», στο κτίριο του ΕΒΕΑ, όταν εργαζόμενοι εισήλθαν διαμαρτυρόμενοι για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση πτώχευσης της εταιρείας, η οποία εγκρίθηκε χθες Τετάρτη από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Παράλληλα, κατηγορούν τη διοίκηση της εταιρείας ότι δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη για τις 11:00 τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, και απαιτούν απαντήσεις από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ιωάννη Στρούτση σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεών τους.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν συνάντηση με την ιδιοκτησία την επόμενη εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι δεν παρουσιάστηκε αντιπρόσωπος της εταιρείας στην προγραμματισμένη για το πρωί τριμερή συνάντηση.

Το υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των εργαζομένων ενεργοποιώντας προγράμματα που έχει στη διάθεσή του -όπως το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης-, και καλεί τους εργαζόμενους «να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να ασκήσουν ένδικα μέσα για την αξιοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης που διασφαλίζουν τις απαιτήσεις τους ιδίως δε τις αποζημιώσεις».

Στο Πρώτο Πρόγραμμα μίλησε ο Αριστείδης Κουρής, πρώην διευθυντής πωλήσεων στην εταιρεία.

Αντιδράσεις των κομμάτων

«Η Κυβέρνηση έχει χάσει “τα αυγά και τα πασχάλια”. Λουκέτα, απολύσεις, ασφυξία παντού. Ο κ. Μάρδας δηλώνει ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls στην οικονομία” και ότι “φέτος είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα για τις επιχειρήσεις σε σχέση με πέρυσι”. Μπορεί να δοκιμάσει να τα πει αυτά στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους εργαζόμενους και στους ανέργους;», διερωτούνται σε κοινή τους δήλωση η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη και ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ακόμη 450 εργαζόμενοι προστίθενται στην στρατιά των ανέργων, χάνοντας τη δουλειά τους εξαιτίας της κρίσης του συστήματος και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ, και προσθέτει: «Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, όπως και σ’ άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όχι μόνο «νίπτει τας χείρας της», παραπέμποντας τους εργαζόμενους στα διάφορα κακοπληρωμένα προγράμματα τύπου voucher, αλλά και με το νομοθετικό πλαίσιο, που έχει ψηφίσει, περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων (αποζημιώσεις κ.α.) σε σχέση με αυτά των άλλων πιστωτών της εταιρείας».

«Άλλοι 450 εργαζόμενοι (αυτή τη φορά της Ηλεκτρονικής Αθηνών) είναι χωρίς δουλειά. Η αντιαναπτυξιακή πολιτική, η εχθρότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τα capital controls οδηγούν καθημερινά σε νέα, μικρά και μεγάλα, λουκέτα. Τώρα ούτε συγκεντρώσεις, ούτε συναυλίες θα οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι φωνές των απολυμένων δε θα φθάσουν καν στα υπουργικά γραφεία. Ο μακάριος ύπνος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα συνεχιστεί», δηλώνει το Ποτάμι.

Στην Κομισιόν φέρνει η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη το θέμα του «λουκέτου» στην «Ηλεκτρονική Αθηνών». Η Μαρία Σπυράκη ρωτά την Επιτροπή αν μπορούν οι έως χθες εργαζόμενοι στην «Ηλεκτρονική Αθηνών» να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Παράλληλα, ζητά να μάθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπ’ όψιν τη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άρση των capital controls.

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σχετική είδηση: Τέλος εποχής για την Ηλεκτρονική – «Στον αέρα» 450 εργαζόμενοι (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος