Ασφαλιστικό και αξιολόγηση στο επίκεντρο του Eurogroup (vid)

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά και η πορεία του ελληνικού προγράμματος τίθενται επί τάπητος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα μέχρι στιγμής μηνύματα μετά και τις επαφές του Υπουργού Οικονομικών με ευρωπαίους ομόλογους του, είναι θετικά, ωστόσο αναμένεται να ζητηθούν διευκρινίσεις για την μεταρρύθμιση, καθώς το Ασφαλιστικό είναι ένα από τα κομβικά σημεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό προσερχόμενος στο κτήριο όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε στην περιοδεία του σε έξι πρωτεύουσες και τις συναντήσεις με τους σημειώνοντας ότι όπου πήγε τον άκουσαν με συμπάθεια.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι στις συζητήσεις που είχε με τους ομολόγους του τέθηκαν επί τάπητος και ευρύτερα οικονομικά ζητήματα.

Μοσχοβισί: Το Ασφαλιστικό προυπόθεση για την αξιολόγηση του προγράμματος

Στην ανάγκη για μία αξιόπιστη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, το οποίο είναι βασικό θέμα, όπως είπε, της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι στη συνεδρίαση το ασφαλιστικό θα είναι από τα κεντρικά θέματα όσον αφορά την συζήτηση για την Ελλάδα, καθώς συνδέεται με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Έχει υποβληθεί ένα σχέδιο, υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε, θέλουμε μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση, η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι καλή, από το καλοκαίρι έχουν ψηφιστεί σοβαρές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.
Αυτός είναι ο δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την είσοδο σε έναν ενάρετο κύκλο, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος, είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Επαναλαμβάνω, ότι για την επίτευξη των παραπάνω χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, θα δούμε τις αναγκαίες παραμέτρους είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες στο θέμα αυτό», κατέληξε.


Ντέισελμπλουμ: Σοβαρή η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό

Σοβαρή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι αυτό που απομένει είναι να φανεί αν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος.

Όπως και ο κ. Μοσχοβισί έθεσε ως όρο για να ανοίξει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος την θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι βέβαιη.

«Έχουμε τη δέσμευσή τους για συμμετοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι το Ταμείο ζητεί γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

O επικεφαλής του Eurogroup μάλιστα είπε σύμφωνα με τα όσα του είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην πρόσφατη συνάντησή τους, η Ελλάδα αποδέχεται το γεγονός ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι μέρος της διαδικασίας.

Τέλος ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ευτυχής για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.

Β. Σόιμπλε: Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες

Ήπιος στις δηλώσεις του ήταν και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες κάνοντας λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Τέλος, ο Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει διάρκεια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος