Αξιολόγηση: Καθοριστικός ο νέος γύρος της διαπραγμάτευσης (VIDEO)

Κυβέρνηση και δανειστές θα επιχειρήσουν από την εβδομάδα που ξεκινά, με την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, μετά τις κρίσιμες επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η ελληνική πλευρά θεωρεί εφικτή την επίτευξη συμφωνίας για την αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα, χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. «Είμαστε στο παρά πέντε για την επίτευξη της συμφωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ και στον Πάνο Χαρίτο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «θα είναι μία πολύ ήπια προσαρμογή, που αντιστοιχεί στο 1/10 των μέτρων που έζησε ο λαός από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν προβλέπει μείωση κύριων συντάξεων.
Για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, με τα νομοσχέδια που ακολουθούν, ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι «το όποιο βάρος αναδιανέμεται με δίκαιο τρόπο και το 90% των εισοδημάτων δεν επιβαρύνεται, λέγοντας πως «γι’ αυτό τον λόγο διαφωνεί το ΔΝΤ».

Ευ. Τσακαλώτος: Να μην πέσει το βάρος μόνο στην Αθήνα

Επειτα και από τη νέα έκτακτη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησε εκ νέου να «μην πέσει το βάρος μόνο στην Αθήνα» κατά τη συνομιλία του με τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου Αντουέλ Αντεγιέμο για θέματα οικονομίας. Μια συνάντηση στην οποία αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία ενόψει των συνομιλιών Ομπάμα-Μερκελ την επόμενη Κυριακή. Ο Λευκός Οίκος συνδέει και επίσημα την ελληνική οικονομική κρίση με το προσφυγικό, άποψη για την οποία το Βερολίνο εκφράζει ευθέως την αντίθεση του.

Ωστόσο εύλογα ερωτήματα ως προς την συγκυρία προκαλεί δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, που αναφέρεται στο ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων 3 δισ. ευρώ,αν η Αθήνα δεν καλύψει τους στόχους.

Την αισιοδοξία τους για πιθανότητα συμφωνίας ενόψει και του Γιούρογκρουπ στις 22 του μηνός, εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Σχετική είδηση:Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ: Είναι εφικτό η διαπραγμάτευση να κλείσει πριν από το Πάσχα (video)
Σχετική είδηση:Γαλλία και Γερμανία εκφράζουν αισιοδοξία για την Ελλάδα – Επιθυμούν την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος