Bloomberg: Mην αφήσετε τις ελληνικές συντάξεις να απειλήσουν το ευρώ

Οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη ευλυγισία στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και των ιδιωτικοποιήσεων για να μην υπάρξει πολιτική κρίση που θα έθετε σε δοκιμασία το ευρώ αναφέρει το Bloomberg σε κύριο άρθρο του.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη στην εντατική και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα αλλά η κατάσταση βελτιώνεται. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,7% την φετινή χρονιά και να αναπτυχθεί 1,9% το 2017.

Επίσης, η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας έχει προσφάτως αναβαθμισθεί, προσθέτει.

Ομως, η εσωτερική πολιτική κατάσταση παραμένει εύθραυστη και η αποφυγή της επανάληψης του περσινού ελληνικού δράματος απαιτεί την επίδειξη μεγαλύτερης ευλυγισίας από τους Ευρωπαίους εταίρους της, τονίζει το άρθρο.

Το πραγματικό τεστ θα έλθει όταν η κυβέρνηση προσπαθήσει να περάσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό από το κοινοβούλιο, αναφέρει.

Αν ο χειρισμός δεν είναι προσεκτικός, μια νέα πολιτική κρίση είναι πιθανή, τονίζει.

Η διατήρηση της πίεσης στην Ελλάδα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και τις ιδιωτικοποιήσεις είναι σημαντική αλλά η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες επιτυχίας, κάνοντας μεγαλύτερες υποχωρήσεις σε σχέση με το παρελθόν.

Η κατεύθυνση και διάρκεια των μεταρρυθμίσεων έχουν μεγαλύτερη σημασία από τον βηματισμό, τονίζει το Bloomberg, αναφερόμενο στην απροθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων το συντομότερο ανεξαρτήτως τιμήματος.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων θεωρεί επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο στο θέμα της εξοικονόμησης πόρων για το ασφαλιστικό. Αν δηλαδή θα πρέπει να προέλθουν από αύξηση εισφορών ή μείωση των συντάξεων.

Τέλος, το Bloomberg τάσσεται υπέρ της έναρξης των συνομιλιών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έστω κι αν οι λεπτομέρειες καθορισθούν αργότερα. Κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα δώσει λόγο στους Ελληνες ψηφοφόρους να ανεχθούν το περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανάγκασε, με μεγάλο κόστος, τον Τσίπρα να παραδοθεί πέρυσι, τονίζει το πρακτορείο. Αν δεν θέλει επανάληψη του περσινού επεισοδίου θα πρέπει να είναι γενναιόδωρη στη νίκη, καταλήγει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος