Διάλογος για το ασφαλιστικό- Διαψεύδει το Υπ. Εργασίας τα περί εισφοράς €100 (vid)

Η κυβέρνηση ανοίγει και επίσημα το ασφαλιστικό με άξονα τις προτάσεις της Επιτροπής Σοφών. Θα ακολουθήσει κοινωνικός διάλογος και το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Την Τρίτη στις 10.30 το πρωί θα συνεδριάσουν από κοινού -υπό τον πρωθυπουργό– τα Κυβερνητικά Συμβούλια Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την κοινωνική πολιτική. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει μυθεύματα τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες.


Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι η πιθανότητα της αυτόματης είσπραξης των εισφορών των επαγγελματιών μέσω των αποδείξεων που κόβουν, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την ενίσχυση των αποθεματικών του ταμείου τους.
Σε ότι αφορά την πρόταση της “Επιτροπής Σοφών” για σύνδεση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, ο υφυπουργός Εργασίας απέκλεισε το ενδεχόμενο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ουδέποτε εξετάστηκε το σενάριο να συνδεθεί το ύψος των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με την περιουσιακή τους κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συμφωνεί με την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους.
Διαφωνεί ωστόσο, με τη σύνδεση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια και προσανατολίζεται στη δημιουργία δύο ή τριών ταμείων -ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους αυτοαπασχολούμενους και ένα για τους αγρότες- και όχι ενός όπως προτείνεται από την επιτροπή σοφών.

Σπερμολογία γύρω από το ασφαλιστικό, με στόχο τη δημιουργία πανικού και την προμήθεια πελατείας στα δικηγορικά γραφεία, χαρακτήρισε τα σενάρια που έχουν βγει στη δημοσιότητα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Προανήγγειλε μάλιστα, τη δημιουργία δομών που θα παρέχουν δωρεάν ενημέρωση στους πολίτες σχετικά με τα θέματα της κοινωνικής ασφάλισης.
“Είχαμε πει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους ότι η κυβέρνηση, άλλο τι κάνει η επιτροπή, δεν πρόκειται να συνδέσει τις συντάξεις με εισοδηματικά κριτήρια”, σημείωσε ο κ. Νεφελούδης.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει την αντίδραση και των υπόλοιπων κομμάτων.

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό κρούει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μεϊμαράκης είπε χαρακτηριστικά: «Ακούω στελέχη της κυβέρνησης να μιλούν για νέες έκτακτες εισφορές σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, μαγαζάτορες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Προφανώς πρόκειται για τις ουρές που έκρυβαν προεκλογικά και ομολογούν τώρα. Ένα είναι βέβαιο: Εάν προχωρήσουν στα σχέδια αυτά, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό. Τόσο για την πραγματική Οικονομία, όσο και για ολόκληρη την Κοινωνία”.

“Η Χρυσή Αυγή στηρίζει κάθε γνήσια λαϊκή αντίδραση ενάντια στο εγκληματικό μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ”, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υπεύθυνη Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε δήλωσή της τονίζει: “Την Κυριακή βγαίνει ο αρμόδιος υφυπουργός και εξαγγέλλει έκτακτη εισφορά για το ασφαλιστικό σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Τη Δευτέρα μετά την κατακραυγή το ίδιο το υπουργείο,-προφανώς ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος – αδειάζει εν ψυχρώ τον υφυπουργό του κάνοντας λόγο για μυθεύματα! Αναρωτιέται κάνεις αν ο εξευτελισμός τους έχει όρια! Η παραίτηση του αρμόδιου υφυπουργού θα ήταν αυτονόητη, αν τουλάχιστον διέθεταν τσίπα!”

Για φοροληστεία και για σκληρή επίθεση στο ασφαλιστικό που σχεδιάζεται κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του.

Το Ποτάμι επισημαίνει μεταξύ άλλων: “Να μην διανοηθεί η Κυβέρνηση να εξαιρέσει κανένα ταμείο, όσο ευγενές και να είναι, από τις αλλαγές, γιατί θα διαταράξει το αναγκαίο αίσθημα δικαίου”.

Τα νέα μέτρα που προωθούνται γύρω από το ασφαλιστικό οδηγούν στην κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, καταγγέλλει η ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της, Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτηρίζει επαχθές το τρίτο μνημόνιο, όπως και τα δύο προηγούμενα, επισημαίνοντας ότι “θέλει κοινωνικά ερείπια”. “Η κοινωνική ασφάλιση από σύστημα καθολικό, αναδιανεμητικό θα γίνει ένα σύστημα απλής ασφάλισης που θα δίνει συντάξεις επιδόματα φτώχειας. Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 12 Νοεμβρίου και στη διοργάνωση συλλαλητηρίου, κατά την κατάθεση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων που θα έρθει στη Βουλή.

Το σενάριο που θέλει ένα ποσοστό από τον τζίρο των επαγγελματιών να αναλογεί στον ασφαλιστικό τους φορέα, βρίσκει σύμφωνο τον κλάδο των εμπόρων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δεν έχουν καμία αντίρρηση ως προς τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το Taxisnet, δηλαδή με την απόδειξη να υπάρχει ένα ποσοστό που θα αναλογεί στον ασφαλιστικό μας φορέα, με την προϋπόθεση ότι πρώτα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι κόβονται όλες οι αποδείξεις, ώστε να μην έχουμε πάλι απώλειες εισφορών από το ασφαλιστικό μας ταμείο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος