Διαπραγματευτικός μαραθώνιος για συμφωνία μέχρι την Τρίτη

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους τέσσερις θεσμούς και είναι ορατό το ενδεχόμενο συμφωνίας εντός της ημέρας ή το αργότερο την Τρίτη ώστε να έρθει στη Βουλή για ψήφιση ως την Πέμπτη. Οι συζητήσεις των κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη διεκόπησαν λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα, προκειμένου οι δύο υπουργοί να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν αργότερα.

Πλήθος είναι τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν καταλήξει ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, την αύξηση σε δύο δόσεις της τιμής του αγροτικού πετρελαίου και τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σε εκκρεμότητα είναι ακόμα τα κόκκινα δάνεια, τα εργασιακά και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ασκούν πιέσεις για μείωση των πρόωρων συντάξεων από τώρα και για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Βασικό σενάριο, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, ύφεση 2,1- 2,3% φέτος και μηδενικό πλεόνασμα το 2015. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δυο πλευρές συζητούν γραμμή προς γραμμή, λέξη προς λέξη τις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας.

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης οι συνομιλίες του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη συνεχίζονται και σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών. Οι συζητήσεις διακόπηκαν στις 5.30 το απόγευμα, προκειμένου οι δύο υπουργοί να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να υπάρξει συνεργασία και να κλείσουν τα οποία ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοικτά.
Η συνάντηση των δυο πλευρών θα συνεχιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον πρωθυπουργό.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον η μισή δουλειά έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ εκτιμούν ότι γεφυρώθηκε η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, για το κομβικό ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ υπάρχει ουσιαστικά συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της αύξησης του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε ότι το δημοσιονομικό όφελος θα υπολογιστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα ανακοινωθεί. Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα κλείσει η διαπραγμάτευση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως αυτά τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτοί που συμμετέχουν στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης και ότι τις λεπτομέρειες για το πώς “τρέχει” η διαπραγμάτευση τις γνωρίζει μόνο ο κ. Σταθάκης και ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που έγινε νωρίτερα στο Μαξίμου τόνισε ότι συζητήθηκαν “διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την προετοιμασία που έχουμε ενόψει του κλεισίματος τη συμφωνίας, όπως επίσης συζητήσαμε και διάφορα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση γενικότερα με τη δημιουργία θετικών προσδοκιών που συνδέονται με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας”.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Άντζυ Μανουσέλη – Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος