Ευκ. Τσακαλώτος: Αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση και χρέος οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Η επιτυχής έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το τέλος του 2015, η έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους και οι μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας είναι οι βασικές προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, όπως τις περιέγραψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Όπως είπε ο υπουργός περίπου το 50% των προαπαιτούμενων της πρώτης δέσμης είναι ουσιαστικά έτοιμα, ωστόσο η κυβέρνηση έχει μπροστά της σημαντικές μάχες καθώς υπάρχουν 7-8 ζητήματα- μεταξύ των οποίων τα κόκκινα δάνεια, οι συντάξεις, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και άλλα, για τα οποία θα γίνει συζήτηση με τους εταίρους.

“Είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία. Είμαστε σε καλύτερη θέση για να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε για τα ανοιχτά μέτωπα και ξέρουμε ότι χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική καμπάνια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά μέτρα που είναι δύσκολα, ειδικά σε ότι αφορά τις συντάξεις αλλά και τον ΦΠΑ στα νησιά όπου μένουν πολλοί με χαμηλό εισόδημα. Όπως όμως σημείωσε τα προβλήματα δεν μπορεί να τα λύσει το φορολογικό σύστημα, αλλά μια αναπτυξιακή στοχευμένη πολιτική. Το ίδιο όπως τόνισε συμβαίνει με τους αγρότες, όπου θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις.

Ακόμα ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει γρήγορα και να βρεθεί ένα σύστημα ώστε τα δάνεια να πάνε εκεί που πραγματικά χρειάζεται.

Για το χρέος τόνισε ότι υπάρχουν πολλά συμφέροντα και διαφωνίες, αλλά το μεγάλο κέρδος είναι ότι διεθνοποιήθηκε το πρόβλημα και αυτό δημιουργεί την ελπίδα ότι μετά την πρώτη αξιολόγηση μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.

Αν γίνει η πρώτη αξιολόγηση, η ανακεφαλαιοποίηση και ρυθμιστεί το χρέος μπορεί να αυξηθεί η ζήτηση από καταναλωτές που δεν θα φοβούνται να ξοδέψουν, να επιστρέψουν χρήματα στις τράπεζες και να έρθουν επενδυτές. Έτσι θα σταματήσουν τα capital controls, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

Αποκάλυψε επίσης ότι οι προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο είναι πολύ καλύτερες από αυτές του Αυγούστου, ωστόσο δεν ενσωματώθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού γιατί δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία.

Καταλήγοντας ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι θέλουμε αναπτυξιακό σχέδιο με κοινωνική δικαιοσύνη. Ακόμα και το ΔΝΤ λέει ότι η ανισότητα δεν βοηθά την ανάπτυξη, σημείωσε. Όλες οι αυξήσεις δαπανών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αφορούν την ανθρωπιστική κρίση και τα νοσοκομεία.

“Στόχος μας στο υπουργείο Οικονομικών είναι να δώσουμε ζωτικό χώρο για να προχωρήσουν οι τομές σε όλο το φάσμα της οικονομίας”, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος