Έκλεισε η λίστα με τα προαπαιτούμενα (vid)

Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, στην οποία εγκρίθηκαν οι δύο δέσμες των ορόσημων και των προαπαιτούμενων στη βάση της συμφωνίας με τους θεσμούς, με την υλοποίηση των οποίων θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2+1 δισ. ευρώ. Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Με μοχλό πίεσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015 ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο bail in, η Αθήνα πρέπει να αποδείξει ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group καθόρισε τη λίστα των προαπαιτουμένων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να απελευθερωθούν τα πρώτα 2 από τα 3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μέτρα τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τα μέσα του μήνα, με κάποια από αυτά να έπρεπε να έχουν ήδη υλοποιηθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα είναι: το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 και το νέο μεσοπρόθεσμο, οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς – συνταξιούχους με ενσωμάτωση και της έκτακτης εισφοράς, οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας, η απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τα μέτρα για το ασφαλιστικό.

Επίσης είναι τα ισοδύναμα μέτρα για τη μη εφαρμογή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις των συντάξεων του 2012 και τη μη πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Με το ΔΝΤ να μην έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη στάση του, το Der Spiegel επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου, κάνει λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. Όπως υποστηρίζει, λόγω των εκλογών, τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά και εκτιμά πως η αξιολόγηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο, μπορεί να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, εμμένει στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους επισημαίνοντας ότι το ζήτημα έχει κυρίως πολιτικό χαρακτήρα.
“Πιστεύω ότι το πρόβλημα ήταν κυρίως πολιτικό. Με το χρέος σε αυτό το ύψος, με το πρόγραμμα αποπληρωμής, με την Ελλάδα να μην είναι ελκυστική ως οικονομικός προορισμός, όλοι γνωρίζουν ότι (αναδιάρθρωση) πρέπει να γίνει”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΡΑΛΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος