EKT: Aν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα χρειασθεί τα μέτρα-κάβα

Αν η Ελλάδα υλοποιήσει με συνέπεια τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και δεν θα χρειασθεί να εφαρμόσει τα προληπτικά μέτρα δήλωσε ο Ιταλός Φραντσέσκο Ντρούντι, επικεφαλής πλέον της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα στη κυπριακή εφημερίδα Πολίτης.

Οι απαντήσεις του Φραντσέσκο Ντρούντι στις ερωτήσεις που σχετίζονται με την Ελλάδα έχουν ως εξής:

Η Ελλάδα να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις

Αν η Ελλάδα εφαρμόσει με συνέπεια και σταθερότητα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει τα προληπτικά μέτρα που της ζητούνται, αναφέρει ο κ. Ντρούντι για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων», τονίζει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ. «Πρόσφατα υπήρξαν κάποιες θετικές ενδείξεις και θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την πορεία», υπογραμμίζει.

Πρόσφατα διοριστήκατε επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα. Η Ελλάδα διανύει τον έκτο χρόνο μνημονίου. Πού αποδίδεται η αποτυχία του προγράμματος;

Κάποια στιγμή η κατάσταση είχε αρχίσει να βελτιώνεται και η Ελλάδα είχε κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές. Μην ξεχνάτε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν πολύ σύνθετη και απαιτούσε την εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, το οποίο έπρεπε να καλύψει διάφορους τομείς της οικονομίας. Οι περίοδοι μεταρρυθμίσεων εναλλάσσονταν με περιόδους χρονοτριβής και, κατά συνέπεια, η Ελλάδα δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να πετύχει διατηρήσιμη επάνοδο στις αγορές. Πιο πρόσφατα υπήρξαν κάποιες θετικές ενδείξεις και θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την πορεία.

Τι μπορεί να γίνει τώρα; Γιατί οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα να λάβει προληπτικά μέτρα;

Σκοπός των μέτρων που αναφέρετε είναι να μειώσουν τους κινδύνους του προγράμματος. Αλλά τα μέτρα αυτά θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και αν η Ελλάδα εφαρμόσει με συνέπεια και σταθερότητα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα προαγάγουν τις επενδύσεις και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είμαι πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος