ΕΚΤ: Οι ηπιότερες εξαγγελίες του Ντράγκι ενίσχυσαν το ευρώ (vid)

Ο Μάριο Ντράγκι αύξησε μεν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,2% σε -0,3% και το χρονικό διάστημα του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης(QE) κατά 7 μήνες, όμως δεν αύξησε το ύψος των μηνιαίων αγορών κρατικών ομολόγων της QE από 60 σε 75 δισ. ευρώ όπως περίμεναν οι αγορές.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για περικοπή των επιτοκίων κατάθεσης από -0,2 στο -0,30% και την επέκταση του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης ως τον Μάρτιο του 2017 που έληγε κανονικά το Σεπτέμβριο του 2016. Δήλωσε μάλιστα ότι μπορεί να υπάρχει περαιτέρω επέκταση αν χρειαστεί. Όμως η ΕΚΤ διέψευσε τις εκτιμήσεις που την ήθελαν να αυξάνει το QE κατά 15 δισ. το μήνα διατηρώντας το όριο των 60 δισ. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα περιλαμβάνονται οι αγορές ομολόγων που έχουν εκδώσει και δήμοι και περιφέρειες, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ο ρυθμός των μηνιαίων αγορών θα παραμείνει σταθερός στα 60 δισ. ευρώ.

Τις ανακοινώσεις, που εκτόξευσαν άμεσα το ευρώ, έκανε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι μετά τη λήξη της συνεδρίασης Νομισματικής Πολιτικής.
Με την απόφαση επιδιώκεται πρώτον οι εμπορικές τράπεζες να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους στην πραγματική οικονομία και δεύτερον η ΕΚΤ να μπορέσει να διευρύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων, κυρίως των βραχυχρόνιων.

Υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως οι πολιτικές αυτές μέχρι σήμερα ήταν αποτελεσματικές το μέτωπο του πληθωρισμού και ακριβώς για αυτό επεκτείνουμε το πρόγραμμα. «Κάνουμε περισσότερα διότι αυτό είχε αποτέλεσμα, όχι γιατί έχει αποτύχει» τόνισε.

Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πως αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό του 2016, στο 1% από 1,1% που ανέμενε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Για τον πληθωρισμό του 2017 εκτιμάται πως θα κινηθεί στο 1,6%. Σχετικά με την ανάπτυξη, η ΕΚΤ εκτιμά πως θα καταγραφεί αύξηση κατά 1,5% το 2015, έναντι εκτίμησης για αύξηση 1,4% τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται, τέλος, πως η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης στο 0,05%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος