Έλεγχοι της εφορίας σε χιλιάδες επιτηδευματίες

Στο «μικροσκόπιο» της εφορίας θα μπουν χιλιάδες δηλώσεις επιτηδευματιών, οι οποίοι είχαν κάνει χρήση της δυνατότητας αυτοπεραίωσης.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με οδηγίες της προς τις εφορίες ζητά να πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων και μη απόδοσης ΦΠΑ.

Το δείγμα των ελέγχων θα αντιστοιχεί στο 0,5% των δηλώσεων που είχαν υποβληθεί τα έτη 2013 και 2014 και η επιλογή θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Βασικό κριτήριο θα είναι το είδος της δραστηριότητας και κατά συνέπεια, αν εντάσσεται ο επιτηδευματίας στη «μαύρη» λίστα που έχει συντάξει η ΓΓΔΕ με τα επαγγέλματα που βαρύνονται με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Επιβαρυντικός παράγοντας είναι η δήλωση επαγγελματικών δαπανών υψηλότερων του μέσου όρου της επαγγελματικής δραστηριότητας, όπως επίσης το αν ο επιτηδευματίας έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις στο παρελθόν.

Ο έλεγχος δεν θα περιοριστεί στη φορολογία εισοδήματος, αλλά θα επεκταθεί και στις υποχρεώσεις του ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, ενώ θα αναζητηθούν και ενδεχόμενες παραβάσεις του παλιού Κ.Β.Σ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΔΕ, ποσά φόρου εισοδήματος ή Φ.Π.Α. ή λοιπών φορολογιών που προκύπτουν από τις παραπάνω δηλώσεις και έχουν ήδη βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται λόγω της υποβολής τους σύμφωνα με τις διατάξεις για την αυτοπεραίωση, συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα βάσει των διενεργούμενων ελέγχων, επιστρεφόμενης της τυχόν αρνητικής διαφοράς.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος