Ελλάδα: Ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία

Οι ελληνικές εταιρείες είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Αλβανία, κατέχοντας το 26% ή περίπου 1,1 δισ. ευρώ του συνολικού ενεργητικού της οικονομίας της γείτονος που ανήκει σε ξένες εταιρείες σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας.

Στο τέλος του 2014, το σύνολο του ενεργητικού της οικονομίας που ανήκει σε ξένες εταιρείες, ανήλθε σε περίπου 4,553 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζα της Αλβανίας.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη γείτονα ανήλθαν σε 869 εκατ. ευρώ το 2014. Από αυτά, τα 121 εκατομμύρια ή το 14% ανήκαν σε ελληνικές εταιρείες.

Ενας δείκτης που απεικονίζει την τεράστια επίδραση της Ελλάδας στην οικονομία της Αλβανίας,” αναφέρουν οικονομολόγοι.

Μετά την Ελλάδα ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία είναι ο Καναδάς, με 17% του συνόλου και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία, η οποία κατέχει το 12% των επενδύσεων.

Ο τομέας με τις μεγαλύτερες επενδύσεις είναι των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, ο οποίος απορρόφησε το 27% του συνολικού κεφαλαίου που έχει εισαχθεί από το εξωτερικό.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας με 17% και στην τρίτη θέση έρχεται η βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου, η οποία λαμβάνει το 15% των ξένων επενδύσεων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος