Εμπλοκή με την παραχώρηση των αεροδρομίων στην Fraport (vid)

Εμπλοκή στο θέμα της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας προκαλούν προσκόμματα που φέρνει η ανάδοχος εταιρία Fraport ζητώντας πρόσθετες εγγυήσεις. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι εάν γίνει διαπραγμάτευση αυτή θα είναι στη συνολική βάση της συμφωνίας.

Κενά αέρος στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας προκάλεσε η πληροφορία που θέλει τη γερμανική Fraport να ζητά για την τελική υπογραφή πρόσθετες εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά επικαλούμενη την πολιτική αβεβαιότητα.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για επιπλέον αξιώσεις της γερμανικής εταιρείας και που αφορούν στην επαναδιαπραγμάτευση της προσφοράς.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η ολοκλήρωση της παραχώρησης και μάλιστα χωρίς μεταβολή των όρων είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και αποτελούσε ρητό όρο της συμφωνίας που προέκυψε από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου.

«Η κυβέρνηση τήρησε απολύτως τα συμφωνηθέντα και χθες ,18 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε και το σχετικό ΦΕΚ. Αν και εφόσον η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα περιορίζεται στα ζητήματα που θα τεθούν από την εταιρία ,αλλά θα είναι συνολική», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι σημείωσε για το ζήτημα: «Προφανώς οι πολιτικές εξελίξεις δεν μπαίνουν στο τραπέζι της κάθε ιδιωτικής εταιρείας για να τις κρίνει και με βάση αυτές και μάλιστα οφθαλμοφανώς και δημόσια να ζητάει αλλαγή των όρων. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Αυτή είναι μια συμφωνία η οποία έχει καταλήξει , έχει γίνει ο διαγωνισμός και έχει γίνει η διαδικασία».

Αλλά και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σύντομα θα υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης ,αφού η γερμανική κοινοπραξία το τελευταίο διάστημα επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της με την ανανέωση εγγυητικών επιστολών ύψους 30.000.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2015.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υπογραφή συμφωνίας μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου με στόχο να ολοκληρωθούν οι τεχνικές συμφωνίες το Μάρτιο του 2016 ώστε να παραδοθούν τα αεροδρόμια στον επενδυτικό όμιλο πριν από το καλοκαίρι και με εφάπαξ τίμημα 1 δις 234 εκατομμύρια ευρώ για σαράντα χρόνια. 14 αεροδρόμια από αυτά τα πέντε, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Ρόδου και Κω αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο της επιβατικής κίνησης.

Στη Νέα Δημοκρατία μιλάνε για ψέματα αεροπλάνου τύπου ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ ΕΛΛ. που όπως λένε μέχρι χθες έκαναν λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας ενώ σήμερα βάζουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους τέσσερις Υπουργοί στην ίδια συμφωνία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ – 1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λάμπρος Παναγιώτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος