ΕΝΦΙΑ χωρίς αλλαγές – Μέχρι τις 26/8 οι μεταβολές στο Ε9

Χωρίς αλλαγές και σε πέντε δόσεις αναμένεται να πληρωθεί από τον Οκτώβριο ο ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 26 Αυγούστου για δηλώσουν στο Ε9 αλλαγές ή να διορθώσουν λάθη στην ακίνητη περιουσία τους.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καλούνται να είναι ακριβείς όσον αφορά τα στοιχεία που θα δηλώσουν στο Ε9, καθώς σε αντίθετη περίπτωση προβλέπονται αυστηρά και υψηλά πρόστιμα.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ξαναδούν το Ε9, ακόμα κι αν δεν άλλαξε κάτι στην περιουσία τους. Κι αυτό για να μη τρέχουν εκ των υστέρων. Ιδιαίτερα πρέπει να προσέξουν την αναφορά του ορόφου αν έχουν διαμέρισμα, για να μην πληρώσουν το ισόγειο ως ρετιρέ.

Να αναφέρουν τη λέξη κενό για τα μη ηλεκτροδοτούμενα για την έκπτωση του 20%, να συμπληρώσουν σωστά τα εμπράγματα δικαιώματα για να μοιραστεί αναλογικά ο φόρος, να προσδιορίσουν την κατηγορία του κτίσματος στα αγροτεμάχια για να μην υπολογιστεί ως κατοικία η αποθήκη.

Το υπουργείο Οικονομικών θα αναζητήσει την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων κι από τις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου και της ΔΕΗ.

Έτσι έως τις 26 Αυγούστου οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώσουν στο Ε9, αγοραπωλησίες, δωρεές , γονικές παροχές, τακτοποιήσεις που έγιναν από 1/1/2014 έως 30/5/2015, αλλά και μεταβολές στην ακίνητη περιουσία το 2010, 2011, 2012 και 2013.

Με βάση το Ε9 θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί τον Οκτώβριο.

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (Εσόδων) Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στο Βήμα FM, ήταν πολύ συγκεκριμένος για τον ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το 2014.:

«Ο ΕΝΦΙΑ έχει καθοριστεί ως προς την οροφή του το χρόνο, τα 2,65 δισ. ευρώ, είναι συγκεκριμένος ο στόχος. Δεν θα έχει μεγάλες αλλαγές από την προηγούμενη χρονιά. Μόλις τελειώσουμε την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προχωράμε να βγάλουμε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Μέσα στον Σεπτέμβριο, υπολογίζουμε ότι θα έχουν βγει. Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι σε πέντε δόσεις, θα ξεκινούν από τον Οκτώβριο. Για το 2016 μελετούμε πάρα πολλές αλλαγές και στο θέμα των αντικειμενικών αξιών και στην εσωτερική κατανομή του φόρου, για να γίνει πιο δίκαιος και πιο αναλογικός».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ – 1, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Γρυλλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος