Εντατικές επαφές με ορίζοντα συμφωνία στις 18 Αυγούστου

Με το βλέμμα στραμμένο και στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται οι συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για οριστική συμφωνία το αργότερο μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζει ότι η διαπραγμάτευση «πηγαίνει ήρεμα». Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε λίγο πρόκειται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Στην Αθήνα κατέφθασαν το μεσημέρι και οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών, ενώ αργά το βράδυ αναμένεται και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Τα τεχνικά κλιμάκια από την πλευρά τους συνεχίζουν και σήμερα την συλλογή στοιχείων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να εκτιμήσουν το εύρος της ύφεσης και εν συνεχεία να καθορίσουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Παράλληλα συνεχίζονται και τα ραντεβού με υπηρεσιακά στελέχη των υπουργείων και άλλων φορέων, στο ξενοδοχείο που διαμένουν οι θεσμοί, με αντικείμενο τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις του νέου τριετούς μνημονίου.

Επαφές έγιναν και με τις τράπεζες, ενώ αναμένονται συναντήσεις και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή ο πρώτος κύκλος των τεχνικών συναντήσεων για να προχωρήσει από εβδομάδα η ουσιαστική διαπραγμάτευση με ορίζοντα την χωρίς προβλήματα κάλυψη του ομολόγου των 3,5 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που λήγει τις 20 Αυγούστου.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα αφορούν σε 2 κείμενα που γράφονται παράλληλα. Το νέο μνημόνιο και τις νέες δανειακές συμβάσεις.

Σε πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι τα νέα προαπαιτούμενα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά ότι τα περί νέων προαπαιτούμενων δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής (12.07.2015), ούτε από τις επιστολές του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου προς ESM, ούτε από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.

Κύκλοι της ευρωζώνης επιμένουν ότι στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται είτε μέτρα που δεν υπάρχουν «ρητά» στην συμφωνία (όπως οι παρεμβάσεις στους αγρότες και στο ασφαλιστικό), είτε δεσμεύσεις της συμφωνίας όπως οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, στην αντιστάθμιση των αποφάσεων του ΣτΕ για το συνταξιοδοτικό, η αναστροφή-αντιστάθμιση μονομερών ενεργειών ή «υπόλοιπα» της απόφασης του Eurogroup όπως η ενίσχυση του δημοσιονομικού συμβουλίου και το πάγωμα της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σε κάθε περίπτωση αυτές τις ημέρες η προσπάθεια επικεντρώνεται στη συλλογή στοιχείων για την κατάσταση στις τράπεζες, στα έσοδα, στα ταμεία και την ύφεση.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ύφεση στο 2%-3% φέτος αντί για ανάπτυξη 0,5% προ κεφαλαιακών ελέγχων. Γίνεται λόγος και για πρωτογενές έλλειμμα αντί για πλεόνασμα 1% φέτος που ήταν αρχικός, αλλά όχι επίσημος στόχος. Δεδομένος στόχος της συνόδου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Τσάβαλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος