Επιτάχυνση διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (vid)

Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-πιστωτών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στη νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για το ασφαλιστικό, “αγκάθι” παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις, ενώ έχουν κλείσει τα θέματα της εθνικής σύνταξης και των ποσοστών αναπλήρωσης.

Η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για το ασφαλιστικό ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00.

H διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια ξεκίνησε λίγο πριν τις 20:00. Στην συνάντηση, εκτός των εκπροσώπων των θεσμών και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, συμμετέχουν ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καθώς και εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Επιτάχυνση διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (vid)

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι το πακέτο των επικουρικών παραμένει ανοιχτό «γιατί μας ζητούν πολύ μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε».

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν «κλειδώσει», ενώ έχουν κλείσει τα θέματα της εθνικής σύνταξης.

Συγκεκριμένα, έχει συμφωνηθεί το ύψος της στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, ενώ διαβεβαιώνεται ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων.

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα συνεχιστεί αύριο, δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Στο φορολογικό, λεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, που θα φέρει επιβαρύνσεις, αλλά και ελαφρύνσεις σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, ενώ σημαντικές είναι οι εκκρεμότητες για τα κόκκινα δάνεια.

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα 24ωρα, τόνισαν πηγές της ευρωζώνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημείωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα, καθώς είναι κοινή η βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει συμφωνία, σημειώνοντας πως το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για νέους φόρους και φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Πηγή ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, www.eurokinissi.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος