Euro Working Group: Μέχρι την Παρασκευή πρέπει να ολοκληρωθεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων – Τη Δευτέρα η απόφαση για εκταμίευση από τον ΕΜΣ (vid)

Η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup που συνεδρίασε νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης αποφάσισε ότι μέχρι την Παρασκευή η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων.

Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δημοσιεύσει τρεις υπουργικές αποφάσεις για ισάριθμα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να δοθεί το “πράσινο φως” από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την εκταμίευση τη Δευτέρα το πρωί της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Το ζήτημα θεωρείται περισσότερο τυπικό και σύμφωνα με πληροφορίες οι συγκεκριμένες αποφάσεις θα δημοσιευτούν μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι στην εφημερίδα της κυβέρνησης, ώστε να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων είτε εντός της ίδιας ημέρας, είτε τη Δευτέρα.

«Κάθε μία εκταμίευση των δανείων μας έχει ως αυστηρή προϋπόθεση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων για κάθε χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα.» δήλωσε ο Κλαους Ρεγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.

Την ίδια στιγμή, σε έκθεσή του το ΔΝΤ εγείρει ζήτημα καθυστέρησης στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν πραγματοποιήθηκε το 2010 λόγω του φόβου διάχυσης της κρίσης, αλλά και της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της Ελλάδας» αναφέρεται στη σχετική έκθεση και προστίθεται ότι «όταν έγινε τελικά η αναδιάρθρωση (του χρέους) ήταν πολύ αργά και απεδείχθη πολύ λίγη, παρά το γεγονός ότι το «κούρεμα» του ιδιωτικού τομέα (PSI) ήταν μεγάλο σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις.»

«Είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες αναφορικά με την πιθανότητα συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Μια περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν φαίνεται να αποτελεί θέμα ιδιαίτερα επείγοντος ενδιαφέροντος. Η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε τα capital controls, η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει πότε θα τα άρει.» σημείωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βαϊντμαν.

Σε ότι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον ερχόμενο Μάρτιο από το Δ.Σ. του Ταμείου, με βάση το κριτήριο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ελληνικής πλευράς, μείωσε κατά 2,1 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA και πλέον το ποσό ανέρχεται στα 75,8 δισ. ευρώ.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος