Φινλανδία: “Δύσκολη” η συζήτηση για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα, για τρίτη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν κυρίως το θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας, μια διαπραγμάτευση που προβλέπεται “δύσκολη”, όπως προειδοποίησε η Φινλανδία.

Πρέπει να βρούμε βραχυπρόθεσμες λύσεις όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ελλάδας και θα αρχίσουμε να το συζητούμε σήμερα“, δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο του Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, δεν μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, γεγονός που σημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να βρουν προσωρινές λύσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μέχρι να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις του τριετούς προγράμματος.

Θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να βρούμε τον σωστό τρόπο για να το κάνουμε“, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

Ο Φινλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στουμπ προειδοποίησε πάντως ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι “δύσκολη”. “Δεν νομίζω ότι πολλές χώρες έχουν εντολή να δώσουν χρήματα άνευ όρων“, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιστωτών, η Ελλάδα χρειάζεται 7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και άλλα 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Οι υπουργοί αναμένεται επίσης να ξεκινήσουν τη συζήτηση για τους κανόνες για την εφαρμογή ενός από τα βασικά σημεία του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, δηλαδή “τους όρους για να τεθεί σε λειτουργία το ταμείο” εγγυοδοτήσεων, την δημιουργία του οποίου απαιτούν οι πιστωτές, πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος