Fitch: Στα 15,9 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

Στα 15,9 δισ. ευρώ υπολογίζει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, υπό τις πλέον ακραίες συνθήκες. Συνακόλουθα, όπως εκτιμά σε σημερινή του ανακοίνωση, τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τις τράπεζες στο τρίτο πακέτο βοήθειας, είναι υπέρ αρκετά για να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Αστάθμητος παράγοντας αποτελεί ο λεγόμενος αναβαλλόμενος φόρος ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών. Και τούτο διότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος σε ολόκληρη την ΕΕ, για τον λογιστικό χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου.

Η Fitch έχει προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με δύο υποθετικά σενάρια:
Το πρώτο προϋποθέτει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 25 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ορισμό που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 11,2 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο αυξάνει τις απομειώσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα πρότυπα που εφάρμοσαν προσφάτως οι κυπριακές τράπεζες. Το σενάριο αυτό προκαλεί ένα κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης των 15,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος