Γ. Φέρχοφστατ: Αντί για Brexit, καθεστώς “συνδεδεμένου μέλους” για τη Βρετανία

Ένα νέο ενταξιακό καθεστώς για την Βρετανία ως διέξοδο για να αποφευχθεί το Brexit πρότεινε, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του νέου του βιβλίου χτες στις Βρυξέλλες ο νυν επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των φιλελεύθερων στην ευρωβουλή και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ.

Όπως αναφερει η εφημεριδα De Morgen, σύμφωνα με τον Βέλγο πολιτικό, παράλληλα με την «πλήρη» ένταξη είναι δυνατό κι ένα άλλο καθεστώς, αυτό της ένταξης ως «συνδεδεμένο μέλος». Το καθεστώς αυτό όμως, συνεχίζει η εφημερίδα, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια Ευρώπη «a la carte». Σημειώνεται πως ο Φερχόφστατ συνηγορεί υπέρ μιας ριζικής μεταρρύθμισης της ΕΕ και είναι υπέρμαχος μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, αν και τάσσεται απερίφραστα εναντίον ενός Brexit.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του Φερχόφστατ οι χώρες που επιθυμούν να ακολουθήσουν εντατικότερους ρυθμούς ολοκλήρωσης θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν, ενώ οι υπόλοιπες να μένουν εκτός συμμετέχοντας σε μια δεύτερη ομάδα. Πέραν της πλήρους ένταξης θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα γι’ αυτό που αποκαλεί «συνεδεδεμένη ένταξη»,η οποία θα περιλαμβάνει τις χώρες που απλά επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κοινή αγορά: «Για παράδειγμα μερικές χώρες συμμετέχουν πλήρως στην ΕΕ σε ό,τι αφορά το οικονομικό πεδίο, ενώ κάποιες άλλες στο χρηματοπιστωτικό. Υπάρχουν κι αυτές που συμμετέχουν και στα δύο αυτά πεδία, στα οποία όμως κάποιες άλλες παρουσιάζουν υστέρηση», διευκρινίζει ο Φερχόφστατ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος