Γ.Κατρούγκαλος: Οριζόντιες μειώσεις συντάξεων δεν θα γίνουν (vid)

Τέλος στα σενάρια για οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις βάζει η κυβέρνηση, με το χρόνο όμως να μετρά αντίστροφα για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο να έχουν γίνει νόμοι και να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο ώστε να εξοικονομηθούν 1,25% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις έδωσε από το περιστύλιο της Βουλής ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εργασίας διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα τα οποία προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1000 ευρώ.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση και για επιβολή πλαφόν 2.000 ευρώ στο σύνολο των παροχών, ωστόσο ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κουρέματος στις υψηλές συντάξεις.

Η  συμφωνία προβλέπει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί την επόμενη διετία κατά 2,25 δισ. ευρώ (μόνο φέτος θα πρέπει να μειωθεί κατά 450 εκατ. ευρώ).

Το υπουργείο Εργασίας οριοθετεί ως μικρές τις συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ και ως μεσαίες από 1.000 εως 1.500 ευρώ. Ωστόσο όπως επισημαίνει, πρέπει να υπάρξουν βασικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό προκειμένου να πάρει τη χρηματοδότηση η χώρα.
Συγκεκριμένα, πρέπει να ενοποιηθούν τα ταμεία και ωα δημιουργηθούν τρία μεγάλα ταμεία, ενώ θα καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, το οποίο λαμβάνουν σήμερα περίπου 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι. Οι μειώσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν από τον Μάρτιο του 2016 και να ενσωματώνεται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Επίσης, πρέπει να οριστούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη μετά τα 67. Σημειώνεται ότι κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν τον Αύγουστο να αυξηθεί το όριο ηλικίας στους νέους συνταξιούχους στα 67 έτη και να μειωθούν οι πρόωρες συντάξεις.

Τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να εκδοθεί σειρά εγκυκλίων που θα αφορούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας βάσει των ψηφισθέντων νόμων, καθώς και στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Έως τις 31 Οκτωβρίου, θα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι έμμεσοι φόροι που καταβάλλονται υπέρ των συντάξεων.
Ο μεγάλος “πονοκέφαλος” των ασφαλιστικών ταμείων ακούει στο όνομα “ρήτρα μηδενικού ελλείμματος“, που αφορά τις επικουρικές με το Υπουργείο Εργασίας ωστόσο να αναζητά ισοδύναμα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος