HSBC: Οι ελληνικές εκλογές θα έχουν μικρή επίπτωση στις αγορές

Μικρή επίπτωση στις αγορές θα έχουν τα πιθανά σενάρια για το εκλογικό αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών εκτιμούν οι οικονομολόγοι της βρετανικής τράπεζας HSBC. Οι ίδιοι θεωρούν πιθανή μια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης λόγω διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Τα δυο μεγάλα κόμματα έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν το μνημόνιο και η διάσπαση του Σύριζα του έχει κοστίσει σε στήριξη αλλά το αντιμνημονιακό κόμμα της Λαικής Ενότητας δεν δείχνει να έχει υψηλά ποσοστά.

Το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο δεδομένου του υψηλού ποσοστού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων κι εκείνων που δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις. Για να επιτευχθεί αυτοδυναμία θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη μετακίνηση ψηφοφόρων την τελευταία στιγμή. Κάτι τέτοιο θα ήταν θετικό για τις αγορές γιατί θα φέρει σταθερότητα, σημειώνουν οι οικονομολόγοι της HSBC.

Πιο πιθανό μοιάζει το σενάριο της κυβέρνησης συνασπισμού και οι εκτιμήσεις θέλουν μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό την ηγεσία είτε του Σύριζα είτε της ΝΔ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ να είναι εφικτή.

Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει πως δεν θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές και η HSBC θεωρεί απίθανο αυτό το σενάριο.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας θα μπορούσαν να πάνε πίσω την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Ομως, μια καθυστέρηση μερικών εβδομάδων δεν θα προκαλέσει πρόβλημα σύμφωνα με δηλώσεις του επιτρόπου Μοσχοβισί στις 17 Σεπτεμβρίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος