Η ΕΚΤ αποφασίζει σήμερα για τον ELA, δεν αναμένονται εκπλήξεις

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα και αναμένεται να επιληφθεί του θέματος με τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

“Δεν νομίζω ότι θα προκύψουν εκπλήξεις (από την ΕΚΤ σχετικά με τον ΕLA), δήλωσε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη, όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Η ΕΚΤ ίσως αποφασίσει να αυξήσει περαιτέρω το όριο του ELA ή να το αφήσει αμετάβλητο. Θα μπορούσε επίσης να αλλάξει ή να αφήσει σταθερή την αξία των ενεχύρων που δίνουν για να αντλήσουν κεφάλαια από τον ELA.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί συνολικά 118 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον πρόεδρο της τελευταίας Μάριο Ντράγκι κατά την ομιλία του σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσφατα. Μ’αυτά τα χρήματα αναπληρώνουν τις καταθέσεις που χάνουν.

Η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση του ορίου του ELA κατά 2,3 δισ. ευρώ στα 83 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα. Εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει ρευστότητα άνω των 80 δισ. ευρώ από τον ELA. Τα υπόλοιπα κεφάλαια που συμπληρώνουν τα 118 δισ. προέρχονται απευθείας από την ΕΚΤ.

Για να αντλήσουν λεφτά απευθείας από την ΕΚΤ, οι εγχώριες τράπεζες έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις (ενέχυρα) ομόλογα του πανευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, EFSF (European Financial Stability Fund).

Οι ελληνικές τράπεζες αντλούν κεφάλαια από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με την έγκριση της ΕΚΤ, καταθέτοντας ενέχυρα χαμηλότερης ποιότητας, π.χ. τραπεζικά ομόλογα που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η ΕΚΤ μπορεί να αναπροσαρμόσει την αξία των ενεχύρων που δίνονται στην ΤτΕ για τον ELA ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές. Η ΕΚΤ ίσως αποφασίσει να “κουρέψει” την αξία των ομολόγων που δίνονται ως ενέχυρα αν οι τιμές τους υποχωρήσουν αρκετά.

Αν τα ενέχυρα “κουρευτούν”, οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν περισσότερα ενέχυρα για να αντλήσουν το ίδιο ποσό ή να μειώσουν τα λεφτά που παίρνουν από τον ELA.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος