Η εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού (TPP) πιέζει την ΕΕ να υπογράψει την συμφωνία του Ατλαντικού (TTIP)

Η εμπορική συμφωνία, που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Ιαπωνία και άλλες 10 χώρες του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TPP) αυξάνει τη πίεση για μία αντίστοιχη συμφωνία των ΗΠΑ με την ΕΕ (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP).

Σύμφωνα με τους Financial Times ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα διήνυσε μία μεγάλη απόσταση για να υπογράψει τη συμφωνία TPP, που αποτελεί έναν από τους πυλώνες της φιλόδοξης εμπορικής ατζέντας του. Η εφημερίδα ερωτά κατά πόσο μπορούν τώρα οι ΗΠΑ και η ΕΕ να σφραγίσουν τη διατλαντική συμφωνία (TTIP), η οποία φαίνεται σαν ξεχασμένο σχέδιο στους διαδρόμους εξουσίας της Ουάσιγκτον.

Σε μία συνάντηση, που έγινε τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον, η Επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο, Μάικ Φρόμαν, συμφώνησαν να «επιταχύνουν» τις διαπραγματεύσεις. Η Επίτροπος χαιρέτησε την είδηση της ολοκλήρωσης της TPP – που αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στον κόσμο εδώ και δύο δεκαετίες – ως καλό νέο για το παγκόσμιο εμπόριο συνολικά. «Είναι, επίσης, καλό νέο για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, επειδή με ολοκληρωμένη τη συμφωνία TPP θα μπορούμε να προσεγγίσουμε τις συζητήσεις μας για την TTIP με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Η επιχειρηματική κοινότητα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, δείχνει σημάδια αυξανόμενης ανυπομονησίας, ίσως δικαιολογημένα, αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον Χοσούλ Λι Μακιγιάμα, έναν πρώην Σουηδό διαπραγματευτή, ο οποίος παρακολουθεί τις συζητήσεις για τη διατλαντική εμπορική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, από μελέτες προκύπτει ότι για την Ευρώπη το κόστος της απώλειας εμπορίου από την εμπορική συμφωνία στον Ειρηνικό και τα προνομιακά οφέλη μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ είναι περίπου ισοδύναμο με το όφελος που θα υπήρχε από τη διατλαντική συμφωνία. Με άλλα λόγια, η συμφωνία TTIP είναι αναγκαία απλώς και μόνο για διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα επί αρκετούς μήνες, εάν οι δύο πλευρές θέλουν να υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους για την ολοκλήρωση της διατλαντικής συμφωνίας, σημειώνει το δημοσίευμα. «Υπάρχουν πολλά εμπόδια, που εκτείνονται από τις μόνιμες διαφωνίες για τις ορμόνες στο βοδινό κρέας, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τις ονομασίες γεωγραφικής προέλευσης για τα τρόφιμα και ποτά, έως μία όλο και μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με τη μορφή της νομικής προστασίας που θα έπρεπε να έχουν οι Αμερικανοί επενδυτές στην ΕΕ και αντίστροφα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος