Η Κομισιόν χτυπά καμπανάκι για τους προϋπολογισμούς 6 χωρών-μελών της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Ιταλία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Φινλανδία, την Ρουμανία και την Ισπανία να λάβουν μέτρα για να μην παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Έχουμε εντοπίσει έξι χώρες των οποίων οι δημοσιονομικές στρατηγικές μπορεί να συνεπάγονται κινδύνους για την τήρηση των υποχρεώσεών τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και αυτός είναι ο λόγος που στέλνουμε ένα σήμα έγκαιρης προειδοποίησης και σήμερα,” τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.

Η Κομισιόν απέστειλε την επιστολή στις ανωτέρω χώρες μετά την κοινή δήλωση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης την προηγούμενη Δευτέρα που προειδοποίησε την Ιταλία για το υψηλό χρέος της και την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική του 2016.

Το χρέος της Ιταλίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Ελλάδα.

Το χρέος της Ιταλίας αναμένεται να ανέλθει στο 132,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2016, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ανώτατο όριο του 60% που καθορίζεται από τους κανόνες της ΕΕ.

Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας το 2016 σέβεται τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με το ονομαστικό έλλειμμα αφού είναι κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Ομως, το διαρθρωτικό έλλειμμα της χώρας, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται έκτακτα έσοδα και πληρωμές και η επίδραση του οικονομικού κύκλου, αυξάνεται αντί να πέφτει όπως θα έπρεπε με βάση τους κανόνες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος