Κόντρα για το Ασφαλιστικό – Πολιτική συναίνεση ζητούν οι Θεσμοί

Στα χέρια των Θεσμών βρίσκεται από την Δευτέρα το βράδυ το προσχέδιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, την ώρα που στην Αθήνα, κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις διατάξεις που περιλαμβάνει η πρόταση.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι η ελληνική πρόταση θα αξιολογηθεί από τους θεσμούς και οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει «αργότερα αυτόν τον μήνα».

Καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει στο συγκεκριμένο ζήτημα πολιτική συναίνεση, ανάλογη με αυτή που υπήρχε το 2015 στη Βουλή των Ελλήνων σε σημαντικά θέματα.

Η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό, προβλέπει τη δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Ασφάλισης για όλους, με συγχώνευση όλων των Ταμείων κύριας σύνταξης και εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ που θα χορηγείται για όλους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με την προϋπόθεση ο συνταξιούχος να έχει συμπληρώσει 4.500 ημέρες ασφάλισης (15 έτη) και η οποία θα πό τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης ενιαίο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για όλους, με βάση τις εισφορές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου και επανακαθορισμό όλων των συντάξεων που σήμερα καταβάλλονται.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης που εν τέλει θα καθορίσουν και το ύψος των συντάξεων είναι μειωμένα σε σχέση με τα ήδη υπάρχοντα, αρκετά υψηλότερα όμως από αυτά που προτείνουν οι δανειστές.

Το σκληρό παζάρι θα γίνει με αφετηρία την ελληνική πρόταση για αναπλήρωση, που ξεκινά με συντελεστή 0,8% το χρόνο για την πρώτη 15ετια. Θα αυξάνεται σταδιακά, με ένα σταθερό ποσοστό ανά τριετία, για να φθάσει στο 2%, ανά έτος από τα 39 εργασιακού βίου και πάνω.

Την ίδια η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ζήτημα οξύνεται.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για θράσος και ανευθυνότητα, αναφορικά με την κάθετα αρνητική στάση που τηρούν απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για την επίλυση του ασφαλιστικού.

Η κα Γεροβασίλη κάλεσε τα δύο κόμματα να σταματήσουν να συντάσσονται με την τρόικα και να συστρατευθούν στον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις στις συντάξεις και να μην πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια.

Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει περικοπές συντάξεων και υφεσιακά μέτρα, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, επιτέθηκε κατά της κυβερνητικής εκπρόσωπου σχετικά με τα όσα υποστήριξες περί μη μείωσης των κυρίων και επικουρικών συντάξεων.

«Τα όσα υποστήριξε η κα Γεροβασίλη σχετικά με τα περί μη μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων και της προοπτικής των συνταξιούχων, μόνο θυμηδία προκαλούν» ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης κατηγορώντας την κα Γεροβασίλη πως «πιστή στη γραμμή του κ. Τσίπρα, εμπαίζει τον ελληνικό λαό, λέγοντάς του λόγια χωρίς αντίκρισμα και για εσωτερική κατανάλωση.»

Εκτός τόπου και χρόνου χαρακτηρίζει τις διαβεβαιώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου για τις συντάξεις το ΠΑΣΟΚ και σημειώνει ότι «όλοι πια γνωρίζουμε το ποιος είναι ο πιστός εντολοδόχος της τρόικας». Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη με το κυβερνητικό σχέδιο οι συντάξεις μειώνονται και οι εισφορές αυξάνονται, αθροιστικά κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου αποτελεί τυπικό δείγμα του πολιτικαντισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αντί για μία θαρραλέα μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους κρύβοντας πίσω από περίπλοκα σχήματα, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών» τονίζει Το Ποτάμι.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που διαλύει πλήρως τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και συνεχίζει το έγκλημα από εκεί που το άφησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί αιτία πολέμου για το σύνολο του λαού», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του το οποίο επισημαίνει επίσης ότι: «η κυβέρνηση εκβιάζει ωμά και κυνικά, όταν καλεί το λαό να επιλέξει ανάμεσα στο δικό της σχέδιο και την πλήρη κατάρρευση του ασφαλιστικού».

Να μπει οροφή 1.500 ευρώ για όλους τους συνταξiούχους και να μην λείψει ούτε ένα ευρώ γι’ αυτoύς που λαμβάνουν έως 1.000 ευρώ ζητεί η Ένωση Κεντρώων, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι συνεχίζει και στο ασφαλιστικό την παραδοσιακή πολιτική που είναι «κόψε κάτι λίγο από τους βολεμένους και κόψε το γάλα και το ψωμί από τους φτωχούς συνταξιούχους».

Τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός, υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης ξεκινούν μαραθώνιο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους προκειμένου να ενημερώσουν για τις ελληνικές θέσεις, ενόψει της αξιολόγησης των θεσμών.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ-1 ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος