Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Συνεδριάζει την Κυριακή μέσω τηλεδιάσκεψης το Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η συνέχιση ή μη της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του σχετικού έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ΕLA).

Η συνεδρίαση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η απόφαση του Eurogroup, να μην παρατείνει το πρόγραμμα της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ σε απόφαση να διακόψει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Οι πληροφορίες για την απόφαση της ΕΚΤ είναι αντικρουόμενες.

Το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο πηγές του μετέδωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διακόψει τη «γραμμή ζωής» του ELA
Σε μια τέτοια περίπτωση όπως τονίζει ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Πέστον, η Ελλάδα θα αναγκαστεί πιθανότατα «να ανακοινώσει διακοπή λειτουργίας των τραπεζών κιόλας από τη Δευτέρα και θα ζητήσει την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων».

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν μπορεί να διακόψει τον ELA και τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει ακόμη και αν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλλω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε ο κ. Βαλς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να διακόψει την υποστήριξη, για να το θέσω αλλιώς», πρόσθεσε.

Το Σάββατο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Όπως δήλωσε μέσω tweet ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕKT και την ΤτΕ για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος