Λ.Κατσέλη: Έτοιμες οι τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία και τις ΜΜΕ(Vid)

Έτοιμες είναι οι τράπεζες να συμβάλουν στη χάραξη και υλοποίηση μιας μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αξιοποιώντας τα σύγχρονα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πακέτο Γιουνκέρ.  Η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών  μίλησε  σήμερα στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η χρηματοδότηση των Τραπεζών μέσω των κανονικών χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΚΤ και μάλιστα με τους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει η ποσοτική χαλάρωση και όχι μέσω του ακριβότερου Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), είναι το πρώτο βήμα των ελληνικών τραπεζών. είπε η κ. Κατσέλη, ενώ η άρση των περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν, αποτελεί επίσης προτεραιότητα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει την επαναφορά της εμπιστοσύνης των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα και θα επαναφέρει συνθήκες ομαλότητας και κανονικότητας στις συναλλαγές. Για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι αναγκαία η σταδιακή επαναφορά καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, και η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων, καθώς και η παροχή πιστώσεων προς ΜΜΕ για την κάλυψη των αναγκών τους, πρόσθεσε.
Από την πλευρά των Τραπεζών, χρειάζονται καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία για μείωση του ρίσκου και του κόστους της χρηματοδότησης, ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Από την πλευρά των επιχειρήσεων, χρειάζεται η εκπόνηση αξιόπιστων επιχειρηματικών σχεδίων και η βελτίωση της ενδο-επιχειρησιακής τους οργάνωσης, ώστε να βελτιωθούν τα αποτελέσματα και οι προοπτικές τους .
Στην Εθνική Τράπεζα, δήλωσε η κ. Κατσέλη, έχει ήδη ξεκινήσει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού-συναλλακτικού κυκλώματος της Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και τα περιθώρια ανάπτυξης του αγροτικού τομέα ως βασικού πυλώνα του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν πλέον διεθνώς πολύ σημαντικό ρόλο σε εξειδικευμένα τμήματα των παγκόσμιων αλυσίδων, συνεργαζόμενες με μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την υιοθέτηση αναβαθμισμένων προτύπων για τα προϊόντα τους και βελτιώνοντας την ποιότητα παραγωγής τους, ανέφερε η κ. Κατσέλη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος