Μέρκελ: Θέλουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα – Λαγκάρντ: Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε (vid)

Την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διασαφήνισαν από κοινού η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

«Θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα» ξεκαθάρισε η Ανγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησή της με την Κριστίν Λαγκάρντ, διευκρινίζοντας παράλληλα πως ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» χρέους δεν είναι «νομικά δυνατό» στην ευρωζώνη. «Δεν είναι απαίτηση της ομοσπονδιακής (γερμανικής) κυβέρνησης να μην υπάρξει κούρεμα, αλλά κατά την άποψή μας αυτό δεν είναι νομικά δυνατό στην Ευρωζώνη», δήλωσε.

Η εξίσωση πρέπει να λυθεί, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, παραπέμποντας στο επόμενο έτος και σε «άλλες λύσεις».

Η κ. Μέρκελ προσέθεσε ότι επιθυμεί μία γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Εκτίμησε πως η Ελλάδα είναι σε καλή οδό, όμως «δεν βρίσκεται εκεί που πρέπει».

Επιπλέον δήλωσε ικανοποιημένη που οι ελληνικές αρχές ανησυχούν σε σχέση με την προθυμία των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς αυτό είναι που πρέπει να διασφαλιστεί για τη βιωσιμότητα της οικονομίας.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι «αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά» την Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά της και η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είμαστε δεσμευμένοι, συνεργαζόμαστε, είχαμε μία πραγματικά καλή συζήτηση νωρίτερα με την καγκελάριο και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε», πρόσθεσε η Κ. Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι «μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και η βιωσιμότητα του χρέους έχει σημασία για τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η κ. Λαγκάρντ είπε πως «σαφώς, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε και ιδιαίτερα εκεί που πρέπει να είναι η Ελλάδα για να είναι σταθερή, ώστε να ευημερεί και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ελλήνων».

Το θέμα του ΔΝΤ ωστόσο εξακολουθεί να διχάζει τους ευρωπαίους, με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν να δηλώνει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι επιβεβλημένη και τον Αυστριακό ομόλογό του, διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΄Εβαλντ Νοβότνι, να δηλώνει, σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, πως το ΔΝΤ δεν είναι αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας.

Πριν τη συνάντηση πάντως με την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησε για διαπραγμάτευση με την Αθήνα «με καλή πίστη».

Η Αθήνα πάντως συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές με στόχο τη συμφωνία μέσα στον Απρίλιο και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Πηγή ΕΡΤ1, Reuters, ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος