Μικρότερη της αναμενόμενης η ύφεση το τρίτο τρίμηνο εκτιμά η ΕΛΣΤΑΤ

Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε το Γ! τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ομως, η ύφεση είναι μικρότερη απ’ αυτήν που ανέμεναν πολλοί στην αγορά λόγω των capital controls.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν (ΑΕΠ) μειώθηκε 0,5% το Γ! τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο και 0,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία.

Το Ακακάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου μειώθηκε κατά 0,3% το Γ! τρίμηνο σε σύγκριση με το Β! και 0,1% σε σχέση με το Γ! τρίμηνο του 2014 με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς.

Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι οι παρούσες εκτιμήσεις αναμένεται να αναθεωρηθούν όταν καταρτισθούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ στις 27 Νοεμβρίου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, αν επιβεβαιωθεί, αυξάνει τις πιθανότητες να περιορισθεί η ύφεση στο 1,3% ή χαμηλότερα για ολόκληρο το 2015 έναντι συρρίκνωσης 2,3% όταν υπογράφτηκε η συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο.

Απο τις άλλες χώρες, η Ιταλία εμφάνισε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% το Γ! τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, οι οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας εμφάνισαν αύξηση 0,3% το Γ! τρίμηνο.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές χαρακτήρισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, τονίζοντας ότι τα στοιχεία της Στατιστικής έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις οικονομολόγων για πτώση του ΑΕΠ κατά 1,9% σε ετήσια σύγκριση και κατά 2,7% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο εφέτος.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται προς επίρρωση των εκτιμήσεων της κυβέρνησης που έχουν τεθεί στους θεσμούς, ότι η ύφεση για το σύνολο του 2015 θα περιοριστεί σε 1,3%, αντί της αρχικής πρόβλεψης το καλοκαίρι για μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3%.

Έτσι, καθίσταται εφικτή και η επάνοδος στην ανάπτυξη νωρίτερα, εντός του επόμενου έτους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος