Morgan Stanley: Οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν από το “δώρο” Ντράγκι

Η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ένα σημαντικό μέρος των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες θα ενισχύσει την κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκεια των τελευταίων αναφέρει έκθεση της Morgan Stanley που φέρει τον τίτλο “Ελληνικές τράπεζες: Τα πρώτα βήματα στο δρόμο για την ανάκαμψη;“.

Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου εκτιμούν ότι οι αγορές μέχρι του 50% των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες απο την ΕΚΤ στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα αποφέρει συναλλακτικά κέρδη ύψους 450 εκ. ευρώ περίπου στις τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν EFSF ομόλογα ύψους 37 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει στη κατοχή της ομόλογα ύψους 14,2 δισ. ευρώ, η Eurobank 10 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 9,1 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 4,3 δισ. ευρώ.

Αν οι ελληνικές τράπεζες κατατάξουν το 50% των ομολόγων EFSF στη κατηγορία εκείνων που είναι διαθέσιμα προς πώληση, θα ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από 12 έως 40 μονάδες βάσης.

Ακόμη πιο σημαντικές είναι οι θετικές επιπτώσεις για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και των ασφαλίστρων κινδύνου (spreads) υποστηρίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

O πραγματισμός τόσο στη πλευρά των δανειστών όσο και της ΕΕ φαίνεται να κερδίζει έδαφος, σηματοδοτώντας ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα,” τονίζει η έκθεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος