Νέα στοιχεία για τα ισοδύναμα στην εκπαίδευση ζήτησαν οι θεσμοί – Κοντά σε συμφωνία λέει η Κομισιόν

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος των συσκέψεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών , με στόχο την οριστικοποίηση των προαπαιτούμενων, ώστε να ξεκλειδώσει η δόση των 2 συν 10 δις ευρώ.

Τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται αυτή την ώρα στο επίκεντρο της συνάντησης των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ωστόσο για την ώρα φαίνεται πως υπάρχει κόλλημα στο θέμα των ισοδύναμων ώστε να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Στις 4.30 το απόγευμα ολοκληρώθηκε η τρίωρη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση των ισοδυνάμων για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς θεσμών ζητήθηκαν κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των ισοδύναμων που προτείνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην επιβληθεί ΦΠΑ στην εκπαίδευση οι οποίες και θα δοθούν τις αμέσως προσεχείς ώρες.

Οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση νέα στοιχεία για την απόδοση των εσόδων από την επιβολή του τέλους στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ, ενώ αφήνουν αανοικτό το ενδεχόμενο το μέτρο να συνδυασθεί με πρόσθετο ισοδύναμο, προκειμένου να αντισταθμισθεί η συνολική απώλεια εσόδων από την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι Θεσμοί ζητούν περισσότερα στοιχεία με τα οποία να τεκμηριώνεται η εκτίμηση της κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση των εσόδων από το τέλος στα τυχερά παιγνίδια, καθώς θεωρούν ότι το μέτρο δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα, λόγω κάμψης του τζίρου του ΟΠΑΠ.

Πάντως η Ευρώπη αισιοδοξεί ότι σύντομα θα «κλείσουν»και οι τελευταίες εκκρεμότητες με την Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπο του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, να δηλώνει ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές οι θεσμοί περιμένουν τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ληφθεί στη συνέχεια η απόφαση για την εκταμίευση.
Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνοντας ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια και στην προστασία της πρώτης κατοικίας, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών έχουν έλθει πολύ κοντά, εκτιμώντας ότι η συμφωνία θα επέλθει πολύ σύντομα.

Όσον αφορά την συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να γίνει θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Δεν απέκλειαν, τέλος, το ενδεχόμενο να συγκληθεί δεύτερο EWG, ενδεχομένως την Πέμπτη, το οποίο θα είναι σε θέση να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων και των 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σχετικές ειδήσεις: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αλεξιάδη – θεσμών για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος