Ντράγκι: “Να προχωρήσει ανεξαρτήτως αξιολόγησης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών” (vid)

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες και ήδη έχουν αρχίσει να διαρρέουν οι πρώτες πληροφορίες για το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης.

Στα 15 με 16 δισ. ευρώ τοποθετεί το λογαριασμό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικού οικονομικού περιοδικού. Σε μία τέτοια περίπτωση, όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, οι ιδιώτες επενδυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν με 6 έως 7 δις. ευρώ, δηλαδή με ένα ποσό που θεωρείται απόλυτα διαχειρίσιμο.

Ο κ. Ντράγκι, φέρεται μάλιστα να υποστηρίζει ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια θα πρέπει να δοθούν στις ελληνικές τράπεζες πριν τα μέσα Νοεμβρίου, ακόμα κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Καθοριστικό ρόλο στο τελικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης παίζει φυσικά η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, τα οποία αγγίζουν τα 100 δις. Ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαλιά των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται ήδη επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού, τα λεγόμενα distress funds, τα οποία ενδιαφέρονται να αγοράσουν μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα έχουν στρέψει την προσοχή τους σε δάνεια του ναυτιλιακού και του κατασκευαστικού κλάδου, και η αρχική τους πρόθεση είναι να προσφέρουν τιμή στο 25% της ονομαστικής αξίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος