Ντράγκι: Οχι σε όλα πριν την θετική αξιολόγηση του προγράμματος

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέκλεισε και τη δυνατότητα να αγοραστούν τίτλοι των ελληνικών τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ, αλλά και να επωφεληθεί η χώρα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ποσοτική χαλάρωση-QE), πριν έλθουν τα πρώτα θετικά συμπεράσματα από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Μιλώντας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου τόνισε ότι η ΕΚΤ ήταν αυτή πού επέμεινε να μην κουρευτούν οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα ανακοίνωσε την επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης για όλες τις χώρες της ευρωζώνης εκτός της Ελλάδας για την οποία είπε ότι θα συμμετάσχει όταν πιστοποιηθεί ότι εκτελείται κανονικά το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας και ότι έχουν εφαρμοστεί τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Οσον αφορά την ενίσχυση της ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ μπορεί πλέον να επαναγοράζει έως και το 33% μίας έκδοσης ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης από 25% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σχετικά με την άρση του περιορισμού της ΕΚΤ στην επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων, επιτρέποντας έτσι και πάλι στις ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ και όχι από τον ELA, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει συνεπή και αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του νέου προγράμματος που έχει συμφωνηθεί”.

Η ΕΚΤ αφησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της – στο 0,05% το βασικό επιτόκιο και στο -0,2% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων.

Η μείωση των τιμών των πρώτων υλών, η επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου και η κατρακύλα των παγκόσμιων χρηματιστηρίων είναι οι αιτίες που η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο 0,2%, πολύ πιο κάτω του στόχου 2%.

Οσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης ο κ. Ντράγκι είπε ότι αναθεωρείται προς τα κάτω στο 1,4% για το 2015 (από 1,5%), στο 1,7% για το 2016 (από 1,9%) και στο 1,8 για το 2017 (από 2%)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος