Ο πλανήτης περιμένει την απόφαση της Fed για τα επιτόκια

Με στραμμένα τα βλέμματα στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, την Federal Reserve, που θα αποφασίσει αργότερα σήμερα αν θα αυξήσει η όχι τα αμερικανικά επιτόκια για πρώτη φορά από το 2006 βρίσκεται η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η Fed θα αφήσει το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 0,25% ή θα το αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50%.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) Fedwatch που τελεί υπο διαπραγμάτευση στο Chicago Mercantile Exchange δίνει λίγες πιθανότητες στο ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου και άνω του 75% ότι θα αφεθούν ως έχουν.

Ενα μήνα πριν, οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων απο την Fed τον Σεπτέμβριο ήταν σχεδόν 50% – 50%. Ομως, οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και η διόρθωση των χρηματιστηριακών δεικτών στις ΗΠΑ μείωσαν τις πιθανότητες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Ακόμη κι αν η Fed δεν αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης της σήμερα, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι θα το πράξει μέχρι το τέλος τους έτους για πρώτη φορά από το 2006.

Oι οπαδοί της διατήρησης των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα επισημαίνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με καλούς ρυθμούς ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι τυχόν πρώιμη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικονομική δραστηριότητα και να φέρει αποπληθωρισμό που είναι πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμος σε σχέση με τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, προειδοποιούν, τυχόν απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στις αναδυόμενες αγορές του πλανήτη. Ιδίως σε μια περίοδο που εκφράζονται ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος