Πουέρτο Ρίκο : Η “Ελλάδα της Αμερικής”;

Μας δίνετε το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη να πάρετε την Ελλάδα στο δολάριο”;

Αυτό ρώτησε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο συνέδριο της Μπούντεσμπανκ στην Φρανκφούρτη,

Αστειευόμενος;

Μπορεί και όχι, αφού ο ίδιος ο Σόιμπλε διηγώντας το αργότερα έλεγε «Ο Λιου νόμιζε ότι αστειευόμουν.»

Κατά μια περίεργη σύμπτωση, τις τελευταίες ημέρες που όλος ο κόσμος συζητούσε την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας λόγο μη πληρωμής της δόσης του ΔΝΤ, τις ίδιες ημέρες ο κόσμος συζητούσε και για τη χρεοκοπία μιας άλλη χώρας του Πουέρτο Ρίκο που είναι υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ στη Καραϊβική.

Διεθνώς τα ΜΜΕ αναφέρονται στο Πουέρτο Ρίκο σαν την “Ελλάδα της Αμερικής

Ο λόγος της πιθανής χρεοκοπίας; Η μη πληρωμή, τι άλλο; της δόσης του ΔΝΤ μαζί με άλλα ληξιπρόθεσμα δάνεια. .

Το Πουέρτο Ρίκο που είναι ένα μεγάλο νησί λίγο μεγαλύτερο από την Κρήτη, έχει συσσωρεύσει χρέη ύψους 65 δισ. ευρώ για τους ίδιους λόγους με την Ελλάδα. Πελατειακό σύστημα, διαφθορά και υπερδανεισμός.

Όπως και η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι και το Πουέρτο Ρίκο με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι δυνατόν να πτωχεύσουν αυτόματα (όπως π.χ. η Αργεντινή).

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Αλέξανδρος Παντίγια έλεγε πριν 2 εβδομάδες: «Θα πληρώσουμε πρώτα τους δασκάλους μας, τις νοσοκόμες μας και την αστυνομία μας και μετά θα πληρώσουμε τα χρέη μας.»

Πάντως για να χρεοκοπήσει οριστικά το Πουέρτο Ρίκο θα έπρεπε να υπάρξει και η έγκριση του Αμερικανικού Κογκρέσου αφού ουσιαστικά το νησί, αν και αυτοδιοικούμενο, ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κάτοικοι του είναι Αμερικανοί πολίτες που όμως δεν ψηφίζουν στις αμερικανικές εκλογές.(!)

Τελικά με την έμμεση βοήθεια των ΗΠΑ βρέθηκε λύση και πληρώθηκαν δόσεις 1 δισ ευρώ και αποσοβήθηκε η χρεοκοπία.

Λίγο πολύ είναι σαν τη δική μας περίπτωση που με την νέα συμφωνία με την ΕΕ που αναμένουμε, θα μας δοθούν κεφάλαια για να πληρώσουμε και να μην χρεοκοπήσουμε.

Εκεί που διαφέρουμε εντελώς με το Πουέρτο Ρίκο είναι στο τραπεζικό σύστημα. Εάν εμείς χρεοκοπήσουμε, χρεοκοπούν και οι τράπεζές μας. Στο περίπτωση του Πουέρτο Ρίκο, τις τράπεζες του θα τις αναλάβουν αμέσως οι Αμερικάνικες τράπεζες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος