Regling: H Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία

Η Ελλάδα δεν είναι κοντά σε χρεοκοπία και όλες οι πλευρές εργάζονται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera.

«Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα από τον ESM – γι’ αυτό συμφωνήσαμε για ένα νέο πρόγραμμα το περασμένο καλοκαίρι. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με κάποια χρόνια πριν. Η Ελλάδα έχει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα, επομένως δεν χρειάζεται χρήματα κάθε μήνα για να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της. Στο τέλος Ιουλίου, υπάρχει πραγματική ανάγκη ρευστότητας εξαιτίας της μεγάλης αποπληρωμής χρέους. Όσο πιο γρήγορα επιτύχουμε τη συμφωνία, τόσο καλύτερα για να επιτραπεί στην Ελλάδα να πληρώσει τις εγχώριες ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την καλή λειτουργία της οικονομίας. Επομένως δεν είμαστε κοντά σε χρεοκοπία. Εργαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και να αποφύγουμε τα προβλήματα του περασμένου έτους,» τόνισε ο κ.Regling.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι υπάρχει μία καθυστέρηση οκτώ μηνών στην αξιολόγηση επειδή υπάρχουν προβλήματα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ και η Ε.Ε. έχουν διαφορετικές προβλέψεις αλλά τόνισε πως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αποκλίσεις αφού μιλάμε για τα επόμενα δύο χρόνια, προσθέτοντας ότι οι διαφορές των εκτιμήσεων μεταξύ των θεσμών δεν ευθύνονται για την μακρά καθυστέρηση.

Για να αποτραπούν ενδεχόμενες αποκλίσεις στα δημοσιονομικά στοιχεία, ζητήθηκε από την Ελλάδα να ετοιμάσει και να νομοθετήσει μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο εάν πραγματοποιηθεί το πιο απαισιόδοξο σενάριο που υιοθετεί το ΔΝΤ, ανέφερε.

Αυτά τα μέτρα αποτελούν έναν συμβιβασμό για τις αποκλίνουσες εκτιμήσεις αλλά παρέχουν επίσης μία ασφάλεια έναντι σε απρόβλεπτα γεγονότα,» τόνισε.

Ερωτηθείς γιατί τα προηγούμενα προγράμματα δεν πέτυχαν όπως έγινε στην Ιρλανδία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, ο ο κ. Regling απάντησε:

«…Υπάρχουν τρεις λόγοι που η Ελλάδα αποτελεί διαφορετική περίπτωση: Πρώτον, η θέση εκκίνησης όσον αφορά στα οικονομικά προβλήματα ήταν πολύ πιο δυσχερής από τις άλλες χώρες. Δεύτερον, καταλάβαμε ότι η ελληνική διοίκηση είναι πολύ αδύναμη, κάτι που επηρεάζει την ικανότητα της χώρας να εφαρμόζει το πρόγραμμα. Τρίτον, μετά τις εκλογές στις αρχές του 2015, υπήρξε μία διακοπή του προγράμματος και οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις – αυτό είχε τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και ώθησε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση».

Σε ερώτηση γιατί το τωρινό πρόγραμμα θα πρέπει να πετύχει, ο κ.Regling τόνισε: «Ο κύριος λόγος είναι ότι η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μία εντελώς διαφορετική εντολή στις εκλογές του Σεπτεμβρίου: να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο. Το επίπεδο δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης άλλαξε εντελώς συγκριτικά με το πρώτο μισό του έτους. Υπάρχει επίσης, ένας νέος υπουργός Οικονομικών, ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος συνεργάζεται αρκετά καλά με τους θεσμούς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος