RTRS: Η EKT αποφασίζει την επόμενη εβδομάδα για τα 500ευρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT)είναι πιθανό να αποφασίσει στις 4 Μαΐου την κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, υποστηρίζει το Reuters επικαλούμενο άτομο που έχει γνώση του θέματος.

Μια τέτοια κίνηση της ΕΚΤ θα ενέτεινε περισσότερο την ένταση στις σχέσεις της με την Γερμανία που ήταν πάντοτε υπέρ του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ καθώς είναι ίσης αξίας με το παλιό 1.000 μάρκο και επειδή οι Γερμανοί προτιμούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με μετρητά αντί του ηλεκτρονικού χρήματος.

Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει υπέρ της κατάργησης, είναι πολύ πιθανόν ότι θα επιλέξει μια μακρά μεταβατική περίοδο. Σ’ αυτή την περίπτωση, τα παλιά χαρτονομίσματα δεν θα αχρηστευθούν, ούτε θα αναγκαστούν όσοι τα έχουν στην κατοχή τους να τα ανταλλάξουν, δήλωσε μια δεύτερη πηγή στο Ρώυτερς.

Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να τυπώνει το 500ευρο παρά τις αντιρρήσεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιείται από εγκληματίες και άλλους για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.

Ομως, οι επικριτές της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η ενέργεια αυτή δεν πρόκειται να περιορίσει την εγκληματική δραστηριότητα αλλά θα περιορίσει τις ατομικές ελευθερίες και θα μειώσει το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία.

Αναζητώντας μια συμβιβαστική λύση, η ΕΚΤ είναι πιθανόν να σταματήσει να τυπώνει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ από το 2018. Ομως, θα εξακολουθήσει να το χρησιμοποιείται επ’ άπειρον για συναλλαγές. Η Μπούντεσμπανκ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε υιοθετήσει μια παρόμοια τακτική το 2002, όταν το μάρκο αντικαταστάθηκε από το ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος