Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Το ελληνικό ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες και αναμένονται οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση παράτασης προς την ελληνική πλευρά. Οι αναθεωρημένες προτάσεις που παρουσίασαν νωρίτερα οι ελληνικές αρχές χαιρετίστηκαν από το Eurogroup ως ένα «θετικό βήμα», ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι πρόκειται για τις πρώτες «πραγματικές προτάσεις» πλέον πρέπει να σταματήσει το παιγνίδι της απόδοσης ευθυνών και ο πολιτικός τζόγος γιατί δεν οδηγούν πουθενά.

Προσερχόμενη στο κτήριο της Κομισιόν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα είναι «συμβουλευτικού χαρακτήρα».

Μόλις πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, ενώ νωρίτερα είχε επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας.

Σε καλό κλίμα διεξήχθη και η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού.

Μιλώντας στην τηλεόραση του BBC ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι αναμένει μια «πολύ θετική ανακοίνωση» με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, καθώς όπως είπε οι πιστωτές της Ελλάδας αποδέχτηκαν τις νέες προτάσεις της Αθήνας ως βάση συζήτησης.

Νωρίτερα, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ και ο Πιέρ Μοσκοβισί έδωσαν το πράσινο φως για συνέχιση των διαβουλεύσεων, αποτιμώντας ως καλή βάση για συζήτηση και πρόοδο στη σύνοδο κορυφής την πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Η πρόταση που παρουσίασε στους εκπροσώπους του Eurogroup, του ΔΝΤ και της Κομισιόν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η χώρα μας επιδιώκει μια σταθερή και βιώσιμη λύση αλλά και διευθέτηση της μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης, προβλέπει ΦΠΑ τριών κατευθύνσεων (6%, 13% και 23%), κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αλλαγές στην έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων.
Πρόκειται για μέτρα που αναμένεται να αποφέρουν έσοδα 900 εκατομμύρια ευρώ και σχεδόν καλύπτουν την απόσταση που υπήρχε μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό.

Πηγή ΕΡΤ1, Α Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος