Σύμβαση της EBRD με την Εθνική τράπεζα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να στηρίξει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης μετά από μια πολύ σοβαρή κρίση, έδωσε έμφαση ο πρόεδρος της, Σούμα Τσακραμπάρτι, εγκαινιάζοντας τα νέα γραφεία της τράπεζας, στο Σύνταγμα, μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προχώρησε στη υπογραφή Σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα για την ενεργοποίηση του Προγράμματος παροχής εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Ανάλογες συμφωνίες, αναμένεται να υπογραφούν και με τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, διασφαλίζοντας έτσι την πρόσβαση τόσο των εισαγωγικών όσο και των εξαγωγικών επιχειρήσεων, σε πολλαπλές μορφές πιστοδότησης.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης σε σύντομο χαιρετισμό, επισήμανε τη σημασία της συμφωνίας αυτής και της παρουσίας της EBRD στη χώρα μας και της συμβολής μέσω των χρηματοδοτήσεων στην ανάπτυξη της Ελλάδος.

Προσέθεσε, επίσης, ότι η Τράπεζα εδώ και έξι μήνες έχει επενδύσει περίπου 300 εκατ. ευρώ τόσο στον τραπεζικό τομέα, συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και ενισχύοντας τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Σούμα Τσακραμπάρτι στο ΑΜΠΕ, δεν έχει προσδιοριστεί ακριβής στόχος χρηματοδότησης καθώς θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση που θα υπάρξει- ανέφερε, ωστόσο, ως ένα ενδεικτικό μέγεθος τα 500 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση μέχρι το 2020, διευκρινίζοντας, όμως, ότι εάν υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση θα ξεπεραστεί αυτό το όριο.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τις συμφωνίες που θα υπογράψει η EBRD στον τομέα του Trade Finance στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της EBRD, το οποίο ξεκίνησε το 1999, έχει ως στόχο την προώθηση του διεθνούς εμπορίου από, προς και μεταξύ των χωρών στις οποίες επενδύει η Τράπεζα.

Με το πρόγραμμα αυτό η EBRD παρέχει εγγυήσεις σε διεθνείς βεβαιούσες τράπεζες και βραχυπρόθεσμα δάνεια σε επιλεγμένες τράπεζες και εταιρείες πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων για να χρηματοδοτήσουν εξαγωγείς, εισαγωγείς και διανομείς.

Όσον αφορά το Γραφείο στην Ελλάδα, ο κ. Τσακραμπάρτι επισήμανε ότι σε πρώτη φάση θα στελεχωθεί από προσωπικό έξι ατόμων από τη χώρα μας, εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίηση του για την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα στον τομέα αυτό.

Επισήμανε ότι στο διάστημα που προηγήθηκε του ανοίγματος των γραφείων, στελέχη της EBRD είχαν περισσότερες από 100 επαγγελματικές συναντήσεις στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της τράπεζας στην Ελλάδα.

Ο Σούμα Τσακραμπάρτι ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν ήδη προχωρημένες συζητήσεις με πολλές εταιρείες από τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τομείς όπως ο τουρισμός, οι φαρμακοβιομηχανία, της τεχνολογίας και των logistics, ενώ φυσικά η EBRD στηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και εργάζεται μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να βοηθήσει να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.

Εκτίμησε τέλος ότι καθοριστικής σημασίας για την προσέκλυση επενδύσεων είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικές ειδήσεις:

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της EBRD

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος