Στην Αθήνα από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών-Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά στο επίκεντρο

Σταδιακά αρχίζουν να καταφθάνουν στην Αθήνα από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, ενώ άγνωστη είναι ακόμη η ακριβής ημερομηνία άφιξης των επικεφαλής. Στόχος της Αθήνας παραμένει να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαπραγμάτευση, ωστόσο οι δανειστές ζητούν επιπλέον υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό, με το ΔΝΤ να έχει την πιο σκληρή γραμμή.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράινχαρτ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών για την προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα αρχίσουν να συλλέγουν τα πρόσθετα στοιχεία και τις διευκρινίσεις που ζητούν οι Θεσμοί, κυρίως όσον αφορά στην κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό κενό τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για την τριετία 2016-2018.

Εν προκειμένω, είναι χαρακτηριστική η δήλωση, την περασμένη Παρασκευή, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι “είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία πριν από την έναρξη της αξιολόγησης”.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης επισημαίνεται ότι η επανεξέταση θα επικεντρωθεί: στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τον προϋπολογισμό του 2016, την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, και τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διαπραγμάτευση προμηνύεται δύσκολη όχι μόνο λόγω του ασφαλιστικού, αλλά και λόγω της εμμονής των δανειστών για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ το 2016.

Οι συνολικές δράσεις που καλείται να προωθήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της αξιολόγησης, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τον περασμένο χρόνο, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 180.
Οι δανειστές υποστηρίζουν ακόμα ότι για το τρέχον έτος υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικό κενό ύψους 900 εκατ. ευρώ, ενώ καλούν την κυβέρνηση να οριστικοποιήσουν από κοινού και τα υπόλοιπα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 και τα οποία ανέρχονται σε 1,305 δισ. ευρώ ή στο 0,75% του ΑΕΠ. Ακολουθεί το 2018 με επιπλέον μέτρα 435 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασφαλιστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων αναπόφευκτα θα επηρεαστεί και από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης, οι οποίες ναι μεν είναι λιγότερες σε σχέση με πέρυσι αλλά σε κάθε περίπτωση για την κάλυψή τους απαιτείται η εκταμίευση δόσεων από το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές ανέρχονται για το πρώτο τρίμηνο σε 1,476 δισ. ευρώ και 6,091 δισ. ευρώ συνολικά για το 2016 πλέον των τόκων και των αναγκών για έντοκα.

Αν στις πληρωμές του πρώτου τριμήνου προστεθούν οι τόκοι και τα χρεολύσια που υπολογίζονται σε 2,430 δισ. ευρώ τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες του προϋπολογισμού αυξάνουν στα 4 δισ. ευρώ ενώ για το σύνολο του έτους εκτοξεύονται στα 13,7 δισ. ευρώ από 29,3 δισ. ευρώ πέρυσι.
Φέτος οι πληρωμές για τόκους φθάνουν συνολικά τα 5,9 δισ. ευρώ, όταν οι οφειλές της χώρας προς το ΔΝΤ φθάνουν φέτος τα 3,78 δισ. ευρώ.

Ο Ιανουάριος ξεκίνησε με υποχρεώσεις 457 εκατ. ευρώ της χώρας προς το Ταμείο ενώ Φεβρουάριο και Μάρτιο θα πρέπει να καλυφθούν δόσεις 138 εκατ. ευρώ και 876 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ακολουθούν η δόση του Απριλίου 457 εκατ. ευρώ, του Μαΐου 119 εκατ. ευρώ και του Ιουνίου 305 εκατ. ευρώ.
Ο Ιούλιος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό. Το ύψος του «λογαριασμού» φθάνει τα 3,66 δισ. ευρώ καθώς εκτός των τόκων των 900 εκατ. ευρώ και μίας ακόμη δόσης που εκκρεμεί προς το ΔΝΤ η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει και το «ακούρευτο» ομόλογο των 2,3 δισ. ευρώ που βρίσκεται στο «χαρτοφυλάκιο» της ΕΚΤ και ωριμάζει τον συγκεκριμένο μήνα.

Εν τω μεταξύ, στις 4 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Ττύπου με αντικείμενο όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1-ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος