Στο διεθνές κυνήγι της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών μπαίνει η Ελλάδα

Πολυμερή συμφωνία για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που διαπράττουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις με υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις και άλλους  τρόπους υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για την Ανταλλαγή των Αναφορών ανά χώρα (Multilateral Competent Authority Agreement on the Exchange of Country by Country Reports) την οποία υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γεώργιος Πιτσιλής, στο πλαίσιο του Ο.Ο.Σ.Α., μαζί με εκπροσώπους 31 χωρών.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας οι πολυεθνικές επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να παρέχουν στις φορολογικές διοικήσεις τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την παγκόσμια κατανομή του εισοδήματός τους, της οικονομικής δραστηριότητάς τους και των φόρων που έχουν καταβληθεί. Έτσι, οι φορολογικές διοικήσεις θα έχουν σημαντικές ενδείξεις για την εκτίμηση των κινδύνων των ενδοομιλικών τιμολογήσεων και την αποτελεσματικότερη στόχευση επιχειρήσεων για έλεγχο, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Η συμφωνία συμβάλει στη γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων και προτύπων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της Δράσης 13 του Σχεδίου Δράσης BEPS του Ο.Ο.Σ.Α. αναφορικά με τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά κερδών, στο οποίο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συμμετέχει ενεργά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ– ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος