Στο Eurogroup τα προαπαιτούμενα – Στη Βουλή ο προϋπολογισμός

Η συμφωνία με τους δανειστές καθορίζει τα βασικά οικονομικά τα οποία συνθέτουν τον προϋπολογισμό του 2016, του οποίου το προσχέδιό κατατίθεται αύριο στη Βουλή ενώ την ίδια ώρα στο Λουξεμβούργο, το Εurogroup αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις εκατομμυρίων ευρώ.

Τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη είναι μεν γνωστά, από τη συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι η κυβέρνηση, αλλά η επίτευξή τους εξαρτάται από το ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, για το 2016 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι η ύφεση δεν θα είναι μεγαλύτερη από 1,6%.
Ωστόσο, η εξέλιξη του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά επηρεάζεται άμεσα από την φετινή πορεία της οικονομίας γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2015 που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,25% έναντι της αρχικής πρόβλεψης για πλεόνασμα 3% και ύφεση 2,3%.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται αισιόδοξα ότι φέτος η ύφεση θα είναι τελικά μικρότερη από 2% και εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε χαμηλότερη ύφεση και το 2016, με την προϋπόθεση ότι τόσο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και συνολικά το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, θα προχωρήσουν κανονικά.

Στην ανάγκη μιας ομαλής υλοποίησης της συμφωνίας αναφέρεται σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για το μέλλον της χώρας. Όσο πιο γρήγορα ψηφιστούν και εφαρμοστούν (οι μεταρρυθμίσεις), τόσο πιο αποτελεσματικά θα συνεχίσει το πρόγραμμα. Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας και καθόλου χρόνος για χάσιμο. Χρειαζόμαστε νέα μέτρα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων».

Η λίστα με τις 48 δράσεις που θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να εγκριθεί και επισήμως στο Εurogroup που συνεδριάζει αύριο στο Λουξεμβούργο. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από τους θεσμούς να έρθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των δανειστών, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Σχετική είδηση: Εκταμίευση τριών δισ. ευρώ – Δύο δέσμες προαπαιτούμενων (vid)
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος